Већина Европљана сматра да прилив миграната повећава вероватноћу терористичких напада у ЕУ, закључили су стручњаци америчког истраживања Центра Pew Research Center.

 

Pew Research Center је спровео истраживање становништва у десет европских земаља, и то у Мађарској, Пољској, Холандији, Немачкој, Италији, Шведској, Грчкој, Великој Британији, Француској и Шпанији.

 

anketa_zemun-620x330

 

Ове државе чине 80% становништва ЕУ и 82% БДП, наводи се у извештају. Истраживање је спроведено од 4 априла до 12 маја, пре гласања о изласку Велике Британије из ЕУ и терористичких напада на аеродрому у Истанбулу. Испитивање је обухватило око 11 500 хиљада људи и показало да је тероризам само један од проблема у вези са мигрантима, због кога је забринуто 56% испитаника.

 

Само у Шведској и Немачкој људи верују да процес миграција може довести до јачања сопствене нације. Швеђани и Италијани су изразили забринутост за раст злочина за које имају тенденцију да криве мигранте.

 

Аналитичари истичу да су миграције везане за земље Блиског истока, Сирију и Ирак. У Еропи већ постоје негативни ставови према муслиманима који већ живе у њој. На истоку и југу ЕУ (Мађарска, Италија, Пољска и Грчка) негативан став о њима има шест од десет испитаника.

 

Истовремено, Европљани већином не сматрају да муслимани који већ живе у земљама ЕУ имају жељу да се повежу са терористичком групом «исламска држава». Од односа европских муслимана са радикалима страхује 46% Италијана, 37% Мађара, 35% Пољака и 30% Грка.

 

Ката

Тагови: ; ; ;