Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је у Сарајеву да званична Анкара никада више неће оставити своју бошњачку браћу и сестре и да «неће дозволити да се над њима спроводе злочини попут оног у Сребреници 1995», пише сарајевски Дневни аваз.

 

Чавушоглу БиХ

 

Чавушоглу, који је јуче присуствовао обележавању годишњице злочина у Сребреници, изјавио је за Дневни аваз да је, како је рекао, данас свима јасно да се тај «страшни злочин могао спречити и то је најважнија лекција коју би сви морали извући».

 

Уједињене нације биле су ту, Европа и цели свет били су ту, можемо слободно рећи да се злочин догодио под покровитељством свих посматрача. То треба да буде највећа поука свима који имају било какве дилеме о природи и размери овог злочина», рекао је Чавушоглу.

 

 

Тврди да су Бошњаци били жртве само због тога што су муслимани и додао да одговорни морају бити кажњени а Бошњацима, заједно са Србима, Хрватима и осталима, остаје да граде и развијају земљу у којој живе.

 

Чавушоглу је рекао да након свега ипак верује у суживот у БиХ.

 

Међутим, сматра да је одговорност политичара у БиХ велика и да они треба да раде на јачању економије и смањењу незапослености.

 

Само тада БиХ ће имати будућност, додао је Чавушоглу.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;