Кина нема правну основу за полагање „историјских права“ на острва у Јужном кинеском мору, закључио је данас Стални арбитражни суд у Хагу у пресуди о спору између Филипина и Кине у вези са територијалним правима у Јужном кинеском мору, јавља АФП.

 

juzno-more-678x381

 

„Трубунал је закључио да не постоји правна основа да Кина полаже историјска права на морске области у оквиру такозване линије девет цртица“, саопштио је суд.

 

Пресуда је донета у случају који су покренули Филипини оспоривши позицију Кине, која своје захтеве заснива на нејасно дефинисаној „линији девет цртица“ нађеној на кинеској мапи из 40их година, док Филипини и други њени суседи оспоравају те тврдње.

 

Кинеска агенција Синхуа je, после објављивања пресуде, објавила да Кина не прихвата и не признаје одлуку суда у Хагу. С друге стране, Филипини су поздравили одлуку суда и позвали на уздржаност у реаговању на судску одлуку.

 

Пекинг је изнео низ осуда уочи пресуде међународног трибунала о Јужном кинеском мору, где Кина полаже широка територијална права. Током вишемесечног судског процеса, Пекинг је покушавао да дискредитује суд који ужива подршку УН и за који тврди да нема јурисдикцију у спору у који је укључено неколико земаља.

 

Кина тврди да има суверенитет над скоро свим стратешки кључним водама у овом мору, док истовремено територијална права на воде Јужног кинеског мора полажу и њени суседи у Југоисточној Азији.

 

Ката

Тагови: ; ; ;