Британски министар спољних послова Филип Хамонд упозорио је да излазак Велике Британије из Европске уније могао да се деси тек 2022. године.

 

Filip Hamond

 

Филип Хамонд је рекао објаснио да преговори о британском изласку могу да започну тек када се активира члан 50 Лисабонског споразума ЕУ и да би тај процес потрајао две године, а за договор о будућим споразумима могло би да буду потребне додатне четири године, преноси Дејли телеграф.

 

Британски лист наводи да је Хамонд то рекао одговарајући на питање лидера Шкотске националне партије Алекса Салмонда да ли ће преговори о Брегзиту трајати дуже од Другог светског рата.

 

«Уколико будући споразум између Уједињеног краљевства и ЕУ са 27 држава чланица буде осмишљен као споразум са мешовитом надлежношћу, биће потребна његова ратификација у 27 националних парламената. Најкраће време за које је то изведено у случају било којег споразума ЕУ било је нешто мање од четири године. То је све након времена које је потребно за преговарe о споразуму», навео је Хамонд.

 

 

Дејли телеграф подсећа да је будућа британска премијерка Тереза Меј поновила своју посвећеност изласку Британије из ЕУ, нагласивши да «Брегзит значи Брегзит».

 

 

 

РТС

Тагови: ;