Москва спремна за разговор о спречавању војних инцидената

Москва је спремна да разговара са НАТО о спречавању војних инцидената, укључујући и разматрање плана Финске о ваздушној безбедности на Балтику, рекао је стални представник Русије у НАТО Александар Грушко.

 

преузимање

 

„Спремни смо да радимо на томе да се ови аранжмани усаврше. Узгред речено, на редовном руско-америчком састанку према споразуму из 1972 године о избегавању инцидената на мору, унели смо читав низ предлога који узимају у обзир управо оне ситуације са којима смо се сусретали недавно. Тако да је лопта на америчкој страни“, рекао је Грушко у емисији на телевизији Русија 24.

 

„Руска страна је такође изјавила да ће бити спремна да одговори на понуде других земаља НАТО којe немају са нама такве споразуме и разговара о могућности њиховог потписивања. Размештање батаљона НАТО у Источној Европи и друге одлуке о појачавању присуства у региону захтевају од Москве одговарајуће напоре за заштиту сопствених интереса, рекао је Грушко.

 

Он је рекао да државе, а посебно Пољска, које ће у складу са одлукама самита у Варшави размештати батаљоне НАТО, пре тога нису представљале никакву претњу.

 

„За нас ове земље нису представљале интерес ни са тачке гледишта војног планирања, нити уопште са било какве војне тачке гледишта“, нагласио је Грушко.

 

Ката

Коментари: