Немачка обавештајна служба BND је током 2013 редовно прислушкивала Владе десетина земаља — партнера из ЕУ и НАТО, објавила је немачка новинска агенција DPA, позивајући се на документ који је сачинио комитет Бундестага за надзор деловања националних обавештајних служби.

 

1262314795566fbd50187a394433146_v4_big

 

„По целом свету су интензивно прислушкивана дипломатска представништва земаља ЕУ и НАТО. BND је имала 3300 циљева за праћење, међу којима су били шефови држава и влада, Министри и војне институције. Циљева за прислушкивање на том највишем нивоу било је неколико десетина“, пише лист.

 

Колико год да је Србија постала неважна и неинтересантна земља, држава без правих државних и војних тајни, не треба сумњати да Немци и у Србији прислушкују и прате све што им се прохте.

 

Извештај комитета Биндестага се формално односи на 2013, али службе Ангеле Меркел и даље шпијунирају кога могу, док могу. А Србију могу, лако и без последица.

 

Целу аферу је разоткрио бивши сарадник америчке електронске шпијунаже Едвард Сноуден. Он је открио и да је BND помагала америчкој шпијунажи да прати стотине хиљада грађана Немачке и да су заједно дејствовале у Европи.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;