Паника због државног дуга Италије од 133% БДП и потпуна хладнокрвност због дупло већег државног дуга Јапана

Државни дуг Италије је достигао скоро 133% националног БДП, пише у извештају ММФ посвећеном економији те земље.

 

20150604175248_308628

 

„При таквом нивоу државног дуга, порески простор је сужен, а могућност Владе да реагује на шокове су веома ограничене”, пише у извештају.

 

Међутим, упркос драматичном нивоу државног дуга, ММФ прогнозира да ће Италија у овој години имати економски раст од 1,1%, а у 2017 од око 1,25%.

 

С друге стране, ММФ сматра да економски раст Италије може бити и мањи због миграционе кризе и успоравања глобалног раста.

 

Веома је интересантно да је Јапан држава са највећим јавним дугом, који прелази 220% БДП и има тенденцију раста.

 

За њим следи Грчка, а Италија је тек на трећем месту. Следи, очекивано, Португалија са јавним дугом од 129%, али и изненађење..Белгија са јавним дугом од 106% БДП и САД са јавним дугом који прелази 102% БДП.

 

Оно што изненађује је чињеница да Јапан, упркос свему, има висок кредитни ратинг Аа3, док су Грчка, Португалија или Италија на ивици банкрота.

 

У Јапану нема кризе, а камате на њихове државне обвезнице и даље, упркос презадужености, износе скромних 0,3%, а да нема конкретног разлога за овакво стање ствари.

 

„Једна од могућности је да улагачи једноставно потцењују ризик да би Јапан могао банкротирати“, каже Масазуми Вакатабе, професор економије на Васеда универзитету.

 

Јапански дуг расте већ 20 година и наставља да расте, али улагачи и даље верују да Јапан може сервисирати свој дуг, за разлику од Грчке или Италије, пре свега због тога што Јапан поседује имовину вредну 650 милијарди долара, док Грчка или Италија немају помена вредне имовине коју би брзо могле да продају и да тиме врате макар део дуга.

 

И једна битна ствар. Јапан се највише задужује код сопствених грађана и чак 95% новца је позајмљено преко депозита од становништва у јапанским банкама, за  разлику од земаља Медитерана које су се задуживале у иностранству под неповољним условима и уз високу камату.

 

Ката