Црногорски премијер Мило Ђукановић одликован је Орденом националне заставе Албаније. Док је Мета говорио, посланици Нове српске демократије и Демократске народне партије развили су у скупштинској сали транспарент на коме је писало: «Ми те признали нисмо, Косово је део Србије».

 

a013

 

Препоручено: Ђукановић упозорава на «опасност од Русије на Балкану»

 

Црногорском премијеру орден је уручио председник скупштине Албаније Илир Мета, који борави у посети Подгорици.

 

«Почаствован сам и захвалан за признање. Добијена признања су посебно важна у животу једног човека. Рекао бих да су посебно важна признања која долазе од суседа, јер та признања су потврда да они који добијају признања пажљиво раде на развоју добросуседских односа и пријатељства међу народима», рекао је Ђукановић.

 

 

Две земље, тврди први човек црногорске владе, имају повода за понос.

 

«Помогли смо једни другима да сачувамо мир, стабилност», истакао је Ђукановић и додао да се билатерални односи двеју земаља и даље унапређују, пренели су црногорски медији.

 

 

Председник албанског парламента Илир Мета рекао је да Албанија «никада неће заборавити» помоћ Црне Горе за хиљаде Албанаца с Косова који су у пролеће 1999. примљени у Црној Гори.

 

Мета се обратио посланицима Скупштине Црне Горе на албанском језику, чиме је симболично отворена пракса да посланици који представљају етничке Албанце могу у црногорском парламенту говорити на свом језику.

 

Шеф албанског парламента је истакао да је Црна Гора «у срцу» Албаније и да су односи две земље пример добросуседства, не само у региону.

 

«Ми се осећамо блиским, не само географски него и захваљујући албанској мањини у Црној Гори која нас повезује», рекао је Мета.

 

 

Док је Мета говорио, посланици Нове српске демократије и Демократске народне партије развили су у скупштинској сали транспарент на коме је писало: «Ми те признали нисмо, Косово је део Србије».

 

Мета је у црногорском парламенту рекао да односи Албаније са Србијом «задовољавајуће» напредују.

 

Председник Скупштине Црне Горе Дарко Пајовић је после говора Мете рекао да ће «народи две земље између поштовања и хлеба увек изабрати ово прво».

 

«Наша је обавеза да радимо да обезбедимо свим људима који живе на просторима Црне Горе и Албаније поштовање и хлеб», рекао је Пајовић, додавши да је те речи чуо у Албанији, приликом своје недавне посете.

 

С председником парламента Албаније разговарали су највиши државни званичници Црне Горе.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;