Део прометне улице у Хамилтону преименован је у Булевар Николе Тесле, чиме је први пут у историји Канаде један велики булевар именован по том великом српском и светском научнику.

 

Булевар Никола Тесла у Канади

 

У склопу обележавања 160. годишњице Теслиног рођења, у Хамилтону је одржан «Tesla Electric Festival», мултикултурална свечаност којој су присуствовали посланици канадског парламента и парламента Онтарија, званичници Хамилтона, представници Србије у Канади, бројни чланови српске заједнице и други гости.

 

Амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу, који је говорио на овој свечаности, истакао је да је то доказ присуства, опстанка и успеха српске исељеничке заједнице у тој земљи.

 

„И Тесла би би био поносан што је његово завештање још живо и што му је град Хамилтон одао почаст дајући једном булевару његово име. Никола Тесла не само што је српски херој и светски признат научник него је и на овај начин и канадски“, рекао је Папазоглу.

 

 

Према његовим речима, амбасада Србије и локалне српске заједнице покренули су иницијативе да Теслиним именом буду назване и улице у Отави, Ванкуверу и Калгарију.

 

„Ове године обележавамо још један међаш у оносима Србија и Канаде — 75 година од успостављања дипломатских односа. Били смо заједно и раме уз раме као савезници у оба светска рата, на правој страни историје“, закључио је Папазоглу.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;