Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је крајње лицемерним изјаве бошњачких и турских политичара о Сребреници које се односе на Србију. Поручио је да је «заиста крајње време» да сви схвате да је званични Београд спреман за помирење, мир и изградњу заједничке будућности, али да никада никоме неће дозволити понижавање Србије.

 

dacic2

 

У писаној изјави достављеној медијима, Ивица Дачић је навео да би, уместо што нападају Србију, требало да се сете да је Народна скупштина Србије 2010. усвојила Декларацију о осуди злочина у Сребреници.

 

Подсетио је и да је идејни творац те Декларације тадашњи председник Србије Борис Тадић тада информисао посланике да је текст усагласио са тадашњим чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем и турским министром спољних послова Ахметом Давутоглуом.

 

Срамотно је, каже Дачић, да шест година након тога Бошњаци и Турци држе лекције Србији, која је једина од свих балканских земаља донела скупштинску декларацију о злочину над припадницима неког другог народа.

 

«Нико никада није донео ниједан акт на простору бивше Југославије о осуди злочина против Срба», навео је министар.

 

 

Поручио је да би турског колегу Мевлута Чавушоглуа, који каже да док Босна плаче, Турска не може мирно да спава, подсетио на турске зулуме за пет векова окупације.

 

«Чавушоглу би морао да се расплаче и над Ћеле кулом у Нишу која је изграђена од лобања убијених Срба на Чегру 1809. Ваљда су и српске мајке доживеле бол када су им одводили децу кроз тзв. данак у крви, правећи од њих јањичаре», навео је министар Дачић.

 

 

Поручио је и да би неки турски званичник могао да клекне и пред Ћеле кулом и извини се Србима за све злочине за тих пет векова.

 

Дачић је запитао како би Турска реаговала када би Србија осудила убиство милион Јермена и назвала га геноцидом.

 

«И зашто Бошњаци не осуде злочин над Јерменима и назову га геноцидом као што су то урадиле многе земље у свету? И зашто Борис Тадић јавно не саопшти са ким је договорио текст Декларације који смо усвојили у Скупштини. Сигурно га нисмо донели без консултација», закључио је министар Дачић.

 

 

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је у Сарајеву да ће Турска «штитити Бошњаке у БиХ» и да «никада више неће дозволити да се над њима спроводе злочини попут оног у Сребреници 1995».

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;