Руски филозоф Александар Дугин је данас посветио своје ауторско предавање Дану државности Црне Горе, причајући аудиторијуму о овој балканској земљи.

 

„Црногорци су носиоци српског идентитета“, рекао је на почетку Дугин, додајући да је реч о храбрим ратницима увек спремним да се боре за слободу.

 

Зетска Епархија, са центром у Црној Гори, је једна од најстаријих у целој Србији. Ратнички и поносан народ Црне Горе је за врховни ауторитет одувек признавао само онај духовни. Цетињски Митрополити су наследници Светог Саве и увек су били испред свог народа током непрекидних ратова са Турцима.

 

9j0l81

 

У ствари, за разлику од остатка Србије, овде је увек постојала војна словенска теократија. Митрополити нису били само духовне већ и политичке личности. Они су поносно и постојано бранили своју слободу и независност упркос својој малобројности.

 

Узгред, нису Црногорци одолевали само османлијским освајачима, већ и Римокатолицима из Венеције који су одувек покушавали да насилно преведу православне Црногорце у своју јерес. Познато је, на пример, да је 1452 године Венеција уништила манастир Светог Архангела Михаила на Превлаци, некадашњи центар Српске православне цркве у Црној Гори. После много векова, на исти дан 13 јула, Црногорци су се побунили против Италијана 1941 године. Каква коинциденција!

 

А шта се данас дешава у Црној Гори? Данас је, авај, у Црној Гори зло и наопако. Након распада Југославије, ствари су кренуле наопако. То није изненађујуће. Непријатељи словенства и Православљаи су уништи Југославију и поделити је на засебне државе које је лако контролисати. Тако су, у неком тренутку, раскомадали Србију, крвљу откидајући од ње Косово и Метохију, а потом и Црну Гору. На то Црногорци нису приморани силом, већ лукавством, верујући у обећану корист од европских интеграција, закључио је Дугин.

 

 

Ката

Тагови: ; ;