Руски експерти који су посетили Палмиру, историјско-археолошки комплекс у Сирији, припремили су извештај са оценом стања и трошковима потребним за обнову споменика које су оштетили терористи, наводи се у документу.

 

палмира

 

Група експерата која је посетила Палмиру од 5. до 9. јула била је састављена од представника Министарства културе Русије, Државног музеја народа истока, Ермитажа, Сверуског уметничког научно-рестаурационог центра „Академик Грабар“ и Института археологије Руске академије наука.

 

„Током војних акција и намерног уништења објеката архитектонског и археолошког наслеђа нанета је значајна штета. Посебно се то односи на Тријумфалну капију, храмове Бела и Балшамина, колонаду царице Зенобије, велики број кула и подземних гробница, а замак Фахр ел Дина који потиче из позног средњег века био је делимично уништен“, наводи се у извештају.

 

Према мишљењу експерата, обнова храма Бела је тешко могућа — „штета је значајна, светилиште је разорено у много мањих и већих фрагмената“. Имајући то у виду, они не искључују обнављање споменика уз помоћ цртежа и фотографија, али овај процес захтева новац и значајно време — најмање 3-4 године. Један од првих задатака је рад на очувању дела улаза храма који се налази у критичном стању.

 

Заједно с тим, како се наводи у документу, обнова храма Балшамина и Тријумфалне капије може бити изведена. За ове радове потребно је значајно мање времена — 2-3 месеца за храм и 9-12 месеци за капију. Директни трошкови за обнову споменика се сада процењују на 175, односно 400 хиљада долара.

 

Експерти су такође навели потребу да се обнови зграда музеја која се налази у Палмири. Експонати који су спасени и пренети у Дамаск и Хомс могу тамо бити враћени тек након поправке крова, изложбене сале, увођења струје и система сигнализације.

 

Сиријска армија је 27. марта уз подршку руских ваздухопловних снага потпуно ослободила Палмиру, која је била под окупацијом ДАЕШ-а скоро годину дана.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;