Министарство културе и информисања позива уреднике и новинаре да одмах прекину објављивање сензационалистичких садржаја о злочинима и трагедијама у Србији, којима су у протеклих неколико недеља на најгрубљи начин кршили новинарску етику и вређали жртве и њихове породице – наводе у јучерашњем саопштењу министарства, додајући да осим непридржавања новинарског кодекса и нарушавања истраге, јавност и Министарство посебно забрињава чињеница да се на насловним страницама објављују узнемирујући и крајње непримерени садржаји и фотографије, са нарочито штетним утицајем на децу.

 

министарство културе и информисања

 

 

Извештавање у складу с професионалним стандардима и кодексима и заштита лица испод 18 година не представљају само законску већ и моралну обавезу свих актера на медијској сцени.

 

Министарство културе и информисања искористиће све расположиве мере како би санкционисало било који облик кршења Закона о јавном информисању и медијима, истиче се у саопштењу.

 

Истовремено, Министарство инсистира да саморегулаторна и регулаторна тела, у складу са својим надлежностима, одмах реагују на све случајеве сензационалистичког извештавања којима се узнемирава јавност, наноси додатни бол породицама жртава и нарушава званична истрага.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ;