У односима Велике Британије и Русије ће ситуација остати непромењена након што Тереза Меј преузме функцију британског Премијера. Она је заправо само прелазно решење и неће се упуштати у велике ризике на спољнополитичком плану, сматра дугогодишњи новинар у Лондону Синиша Љепојевић.

 

10 THERESA-MAY-facebook_620x0

 

Терезу Меј је конзервативна политичка елита довела на место Премијера да би амортизовала промене којих се плаши. Brexit је, пре свега, ослободио једну огромну енергију незадовољства код људи, енергију за промене и они покушавају да ублаже ту енергију. У тој ситуацији, промене на спољнополитичком плану не треба очекивати, објашњава за Спутњик публициста и дугогодишњи новинар у Лондону Синиша Љепојевић.

 

Не би требало очекивати било какве промене у односима Лондона и Москве након данашње инаугурације Терезе Меј за Премијера јер Британија улази у озбиљну политичку кризу, а Мејева има проблем легитимитета. Она није бирана као лидер партије на изборима, већ убачена специјалном операцијом у односу на остале кандидате.

 

«То што су урадили другим кандидатима Андреи Лидс и Борису Џонсону, на нивоу је специјалних операција америчких тајних служби», сматра Љепојевић.

 

«Други њен проблем је што припада пораженој струји у Конзервативној партији јер је она подржала останак Британије у ЕУ што, такође, доводи у питање њен легитимитет», објашњава он.

 

Због тога је она само привремено у премијерској фотељи и медијски написи који Мејеву виде као нову „челичну леди“ су обична пропаганда која нема никакве везе са реалношћу. Нико је неће доводити у питање због институције Председника Владе, али перспективе су јој веома слабе.

 

«Због тога што је октроисана, она се неће упуштати у велике ризике на спољнополитичком плану, већ ће задржати статус кво. Посебно не треба очекивати промене према Москви као једном од кључних питања спољне политике», нагласио је Љепојевић.

 

Он подсећа да су односи са Москвом били једна од тема у току кампање за излазак Британије из ЕУ. Заговорници Brexit су тада говорили о потреби нормализовања односа са Москвом. Чак се у граду поред Њукасла, Brexit славио уз руску музику.

 

Љепојевић сматра да ће вероватни исход политичке кризе у Британији бити превремени парламентарни избори следеће године. Могуће је чак и да дође до оснивања једне нове политичке партије.

 

«Све више се показује да људи који представљају изборно тело у британском Парламенту немају никакве везе са реалношћу у којој живе ти исти њихови гласачи. Према том, сазрело је време после сто и више година да Британија добије једну потпуно другачију политичку партију и наговести темељну промену политичког рељефа у Великој Британији“, закључио је Љепојевић.

 

Директор московског Института перспективних истраживања Јуриј Громико за Спутњик каже да је Тереза Меј веома искусна политичарка конформистичког стила. Она веома брзо мења ставове у зависности од околности и управо зато је шест година била на челу Министарства унутрашњих послова, што се ретко дешава у Великој Британији.

 

При том има изразито конфронтирајући став према Русији и то илуструје „случајем Литвињенко“, када је током истраге оценила да Русија крши међународно право. Залагала се, такође, за модернизацију британског нуклеарног програма „Трајдент“ и позивала Лондон да напусти Европску конвенцију о људским правима јер овај документ не ради ништа како би променио понашање Русије.

 

«Уколико Тереза Меј буде наставила да заговара овакву политику, конфронтација ангосаксонског света и Русије ће се наставити», закључује Громико, додајући да је питање да ли ће такав став Лондона остати и после Brexit.

 

Громико сматра да би наставак конфронтације могао да буде и од користи, објаснивши да би тако ЕУ могла врло брзо да схвати да јој је потребна нова стратегија која би била независна од англосаксонског утицаја и САД.

 

«Пратићемо развој ситуације, али за сада Тереза Меј и даље остаје мали јастреб», каже Громико.

 

Ката

Тагови: ; ; ;