Број Украјинаца који су против уласка те земље у НАТО поново је у порасту. Најновије социолошко истраживање које је финансирала канадска влада показало је да је 32 посто Украјинаца против а 39 посто за улазак у НАТО.

 

Украјина НАТО

 

Од септембра 2014. то је највећи проценат противника НАТО у Украјини. У фебруару ове године 45 посто Украјинаца је било за улазак у НАТО а 30 против, док је у септембру и новембру 2015 чак 48 посто било за НАТО а 30 посто против.

 

Док није почело да се гине и кад се распламсао медијски рат између Кијева и Москве 43 посто Украјинаца је било против уласка у НАТО а 34 је било за. Максимални број противника НАТО је био док су гласали и становници Крима као и Донбаса. Што се тиче присталица НАТО њих је највише на Западу Украјине, тамо је проценат око 60 посто за а против је само 14 посто. У централном делу Украјине је 46 посто за 27 против а на југу и истоку те земље је знатно више против.

 

Резултати тог истраживања које је направила агенција Рејтинг битно се разликује од оних које је провео Фонд демократске иницијативе који је финансирала украјинска влада. По њему чак 78 посто Украјинаца је спремно да сутра гласа за улазак у НАТО.

 

Неоспорно је да је велики број Украјинаца незадовољан економском ситуацијом у земљи као и високом корупцијом. Због тога они сматрају да су то приоритетна питања са којима треба да се бави државно руководство.

 

После боравка у Варшави на самиту НАТО охладио се барем мало и председник Петар Порошенко. Од генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга је чуо да је пред руководством Украјине данас много важнији задатак да реши унутрашње проблеме као што су борба против корупције као и да настави са политичким и војним реформама. Максимално што НАТО жели да учини је да из посебних фондова даје новац да се разминирају подручја на истоку земље као и консултације око војних реформи.

 

Порошенко је у понедељак после сусрета са канадским премијером Џастином Трудоом у Кијеву изјавио да ће адаптација украјинске армије на стандарде НАТО бити завршена до 2020. године. Порошенко је објаснио да ће у зависности од успешности реформе НАТО даватио помоћ Украјини.

 

Још једна учесница самита НАТО у Варшави украјинска парламентарка Надежда Савченко огласила се у понедељак. Она је казала да ће рат у Украјини бити завршен до краја ове године.

 

— Слушајући светске политичаре на састанку НАТО-Украјина добила сам утисак да ће се рат на истоку Украјине завршити ове године — објаснила је Надежда Савченко.

 

 

 

МАНВЕРИ 25 БРОДОВА

 

У међународним водама Црног мора као и територијалним водама Бугарске почели су маневри земаља НАТО.У њима учествује 25 бродова. Осим Бугарске, Румуније и Турске учествује и Грча, Шпанија као и бродови групе миноловаца НАТО.

 

 

 

 

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ

Тагови: