У Русији је одјекнула вест о хапшењу управитељу региона Киров у северној Русији Никите Бељка док је примао мито у од 400 000 евра. И он није једини. У протеклих пола године је ухапшено неколико виших званичника и политичара у Русији. Сем градоначелника Владивостока Игора Пушкарева, који је ухапшен 1 јуна, иза решетака су се нашли и управитељ региона Сахалин Александар Корошавин, заменик министра културе Григориј Пирумов и многи други. Оптужница је увек била иста — корупција и злоупотреба положаја.

 

66459

 

Неки аналитичари сматрају да су хапшења у вези са припремама за парламентарне изборе који ће се одржати у септембру.

 

У свом обраћању Конгресу, Председник Владимир Путин се 27 јуна се дистанцирао од партије, чији је лидер Премијер Дмитриј Медведев, који није популаран у друштву. Уз то је хапшење неколико регионалних лидера угрозило углед Уједињене Русије и та партија по први пут у историји одржава предизборе са циљем побољшања свог имиџа у очима грађана.

 

За разлику од многих држава, припадност владајућој партији и висок положај у политичкој хијерархији у Русији није гаранција против антикорупцијских истрага. Због тога су неки званичници прилично уплашени. Било који корумпирани члан Владе може постати мета судске истраге, пише webtribune.rs

 

С друге стране, Бељк је штићеник Анатолија Чубајса, пионира приватизације у Русији који је створио класу олигарха. Запослени у америчкој ЦИА су радили као Чубајсови саветници, а он се сматра једним од главних представника америчког лобија у Москви. Чубајс је тренутно међу најомраженијим особама у Русији и отворено га називају лобистом америчких интереса, а нестручни Бељк је постао управитељ региона Киров само захваљујући Чубајсу и врло брзо је упропастио регион.

 

Председник Путин је очигледно прозрео планове за покретање кризе у Русији и почео је да чисти политичку елиту од корупције како би спречио украјински сценарио у Русији.

 

Ката

Тагови: ; ;