Нема само Србија проблем са интелектуалцима који се одрођују од народа из ког су потекли и постали квази космополити који за западне паре и грантове форсирају европске вредности на уштрб своје земље и њених интереса. Таквих има и у Русији. Али, у Русији постоје и интелектуалци који бране интересе своје отаџбине.

 

pic_66f82638d80aba00551a474f64898a44

 

Типични представници руске интелигенције и прозападне руске интелигенције су писци Захар Прилепин и Владимир Војнович.

 

«Не верујем да су генијалност и злочинство компатибилни. Ако знам да је писац подлац, нећу читати његова дела ма колико била изузетна. У Русији постоје писци Захар Прилепин и Сергеј Шаргунов. Читао сам једну Прилепинову причу, није ми се свидела, а Шаргунов ми је деловао као сасвим пристојан човек и књижевник», рекао је Војнович.

 

«Али, Шаргунов иде у Донбас и много о томе говори. Недавно је изјавио да, наводно, устаници одбијају да приме украјинску хуманитарну помоћ и то је исправно јер су се кијевске власти смучиле становницима Донбаса. Лаж! Хуманитарну помоћ не пропуштају само командири тамошњих бојовника. Када такви писци путују у Донбас и пишу каква злодела чини украјинска армија и како су племенити устаници, они лажу. Ја то знам јер не пратим вести из Украјине само преко руске телевизије», додао је он.

 

Прилепин није могао да не искоментарише ове изјаве.

 

«Како изгледа идиот? Ево овако. То вам је писац Владимир Војнович. Чистокрвна идиотчина», рекао је Прилепин.

«Војнович зна и ни мало му не смета што у Кијеву и по свој Украјини власт држе наследници помагача немачких нациста који су побили стотине хиљада Пољака, Јевреја, Белоруса и припадника совјетске армије. Али, и Прилепин зна. И не либи се да буде на страни руског Донбаса и свог народа. А и да Војновичу и војновичима јавно напише све што о њима мисли», закључио је он.

 

Лепо би било да Србија има свог Прилепина.

 

Ката

Тагови: ; ;