Саша Боројевић, оснивач средње школе Артимедиа и (су)власник неколико медија, рекао је да се српски национални интереси могу заштити само уз јачу сарадњу са Руском федерацијом.

 

руска школа

 

 

— Тренутно су наши витални национални интереси угрожени. Наиме, на сцени је злоупотреба демократије. Мада Србија има најбоље регулисан закон о националним мањинама, нажалост тренутно се тргује са управо тим правима и законима. На сцени је наизглед добровољно новомиленијумско прекрштавање, данас све суседне земље раде на том пројекту. Румунија свакоме ко се изјасни као румунски Влах обезбеђује бесплатно школовање у Румунији на румунском језику, исти принцип следе Хрватска, Мађарска, Бугарска, па чак и Турска која отвара своје школе у Србији. Основни услов свих услова је да се заузврат млади људи одрекну српске националности и изјасне се као националност «спонзора» — каже Боројевић.

 

 

Он додаје да помоћу овог «мамца» околне државе остварују своје геополитичке интересе и утицаје, па чак и територијалне претензије.

 

— Тужно је што се на овај начин злоупотребљава демократија у Србији, мада и поред свега држава Србија обезбеђује 254 милиона динара годишње за 21 националну мањину и то кроз национални савет. Дакле свака организација националне мањине кроз национални савет добија преко милион динара месечно за активности тог савета, да не причамо о бенефицијама кроз парламент и парламентарне изборе. Радујем се најави премијера Србије Александра Вучића о реформи образовања. Верујем да ће се у тој реформи наћи и стратегија Србије, кроз коју би се појачо наш утицај у региону и јавно промовисало бесплатно образовање и студирање за све оне који се изјасне као Срби у околним држвама.

 

 

Оно по чему се руско улагање у српски образовни систем разлику је чињеница да Руси не траже ништа заузврат, каже Боројевић:

 

Трговина националношћу због образовања постала је нови вид јаничарења 21 века. Забележено је велико «прекршатавње» наше деце у Бугаре или Румуне, како би остварили право на студирање у земљама Европске Уније. С друге стране, Руси нас не условљавају прихватањем њиховог националног идентитета, како бисмо имали иста права као они у Москву или Санк Петербургу. Напротив, они су нам омогућили 170 стипендија за студије у Русији чак и ако наши ђаци једноставно «остану» Срби, тачније грађани Србије. То је још једна потврда искрених, братских, намера.

 

 

Школа «Валентина Терешкова» биће за сада једина конкуренција бројним Западним школама у Србији.

 

— Биће то строга, али и врло квалитетна руска школа — каже Боројевић и додаје: — Посебно је занимљиво што ће се школа звати «Валентина Терешкова», са чим се и сама Терешкова сложила и најавила и свој долазак на отварање школе. Валентина је прва жена у свемиру, па ће слоган школе гласити: «Небо није граница». Школа ће радити по посебном програму основног образовања са појачаним изучавањем страних језика, док ће српски бити обавезан. Желимо да школу похађају и Руси који бораве код нас, али и деца из Србије која руско образовање виде као добар избор.

 

 

Школа почиње са радом у септембру ове године, а са извођењем наставе од септембра 2017.

 

— У међувремену крећемо са припремним радњама неопходним за реализацију традиционалног руског програма. Упис ће бити могућ већ од октобра ове године. Од осталих пројеката очекујемо много, а издвојили бисмо отварање једне руске телевизије, регионалне, као и пратеће медије који би све актуелности обрађивали из свог угла и тако пружили становницима Србије и други угао гледања на геополитичка збивања — каже Боројевић.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;