Током јучерашњег дана америчка телевизија Ен-Би-Си (NBC News) објавила је комплетан интервју са сиријским председником Башаром ел Асадом.

 

vijest-22254_2024_5185

 

У интервјуу се помињу бројне теме везане уз рат у Сирији, укључујући и улогу САД-а. Сиријски председник Асад рекао је како САД заправо не жели стварно да поразитерористе у Сирији већ жели да их «контролише и употреби». Америчке ваздушне нападе је назвао «контрапродуктивним».

 

«Стварност је оваква — од почетка америчких ваздушних напада у Сирији, простор под терористима се шири. Њихови напади су неучинковити, а разлог томе је чињеница да САД има друге циљеве», рекао је Асад.

 

«САД нема жељу да порази терористе. Желе да их контролише и користи, као што су раније радили у Авганистану», рекао је Асад и посебно истакао ИД нагласивши како је он настао у Ираку док су америчке трупе биле тамо, а тек касније је стигао у Сирију.

 

«ИД је настао под надзором америчких власти у Ираку. Ништа тада нису предузели, па зашто би онда сада? ИД се шири под надзором америчких авиона», рекао је Асад и додао како САД није напала ни један нафтни конвој ИД који се крећу према Турској.

 

 

Рекао је како би рат у Сирији могао бити завршен у неколико месеци уколико би Турска и Саудијска Арабија одустале од подупирања терориста.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;