Невладине организације из Саудијске Арабије достављају финансијску помоћ терористима ИСИЛ-а у Ираку под видом помоћи деци града Фалуџа, саопштио је на седници Савета безбедности УН стални представник Ирака при УН Мухамед Али ал Хаким.

 

irak

 

Према његовим речима шеф ирачке дипломатије Ибрахим Ал Џафери обратио се Саудијској Арабији са писмом у коме је тражио од власти објашњење зашто се не прекине пут финансирања терориста у складу са резолуцијом СБ УН-а преноси ТАСС.

 

«Ирачки министар иностраних послова је тражио од саудијских власти објашњење зашто се дозвољава појединим невладиним организацијама да под изговором помоћи деци у Фалуџи шаљу новац који завршава у рукама терориста»- додао је ирачки дипломата.

 

Он је подсетио на резолуцију Савета безбедности којом се захтева од свих земаља да прекину финансијске токове терористима као и да се боре против шверца нафте и културно историјских предмета а истовремено и спрече путовања «бораца» врбованих за ове терористичке организације.

 

«Ирачка влада захтева од свих земаља чланица УН да поштују ову правно обавезујућу резолуцију и да прекину све финансијске токове терористима»- рекао је он.

 

Он је такође позвао УН да изврше притисак на Турску како би повукла своје трупе са ирачке територије које се тамо нелегално налазе од децембра 2015 године. Према његовим речима Турска је дужна да поштује ирачки суверенитет и да не меша у унутрашње ствари ове земље.

 

 

Тагови: ; ; ;