Известилац европског Парламента за Србију Дејвид Мекалистер је у Београду изјавио да Србија као земља кандидат за чланство у ЕУ мора прогресивно да усклађује своју спољну и безбедносну политику с ЕУ и да примењује рестриктивне мере где год је то неопходно.

 

FRANCE EU EUROPEAN PARLIAMENT FIRST SESSION
FRANCE EU EUROPEAN PARLIAMENT FIRST SESSION

 

Говорећи на конференцији „Глобална стратегија спољне и безбедносне политике ЕУ и Западни Балкан“, Мекалистер је подсетио на резолуцију европског Парламента у којој је Србија позвана да прогресивно усклади своју политику са политиком ЕУ, укључујући однос према Русији, као и на то да је ЕП са жаљењем констатовао заједничке војне вежбе Србије и Русије, преноси Бета.

 

„ЕП је тиме покушао да сигнализира Србији да настављање дуалног приступа Русији не може да се на дуге стазе толерише као што ни агресивност Русије не може да се толерише“, рекао је Мекалистер и додао да ЕУ узима у обзир пријатељске и јаке односе Србије с Русијом.

 

Такође је рекао да је Србија спровела десет пута више заједничких војни вежби са западним савезницима него са Русијом, али да не зна да ли су тога сви свесни у Бриселу.

 

Мекалистер је рекао и да треба смањити енергетску зависност Србије од Русије и да у том циљу треба више да се бави пројектом Енергетске заједнице.

 

„Жан Клод Јункер и ја смо у више наврата наглашавали да свих шест земаља Западног Балкана морају бити укључене у све стратешке пројекте везане за енергетику“, додао је Мекалистер, додајући да је Србија остварила значајан напредак на путу у ЕУ и да је отварање поглавља 23 и 24 одавно заслужено.

 

„Земље Западног Балкана немају само европску перспективу, него имају европску будућност“, рекао је Мекалистер, изразивши наду да ће и друга нова поглавља бити отворена за време словачког председавања ЕУ.

 

„Ви сте се посветили и уложили у добру сарадњу с НАТО“, рекао је Мекалистер и додао да су односи Србије и НАТО од користи за Србију, Алијансу и регион. Такође је поновио да чланство у ЕУ не захтева чланство у НАТО.

 

Ката

Тагови: ; ; ;