Пише Патрик Бјукенен
fakti.org

 

„Америка није тако подељена како се некима чини“, рекао је Обама након масакра који је однео пет живота полицајаца у Даласу током протеста због тога што су полицајци убили два Афроамериканца у Луизијани и Минесоти.

 

Са друге сране, бивши начелник полиције округа Колумбија, Афроамериканац Чарлс Ремзи, каже да „седимо на бурету барута“.

 

Сматрајте да се слажем са Председником. Зато што, када су 1960тих потпаљивали право буре барута, био сам тамо. И то изгледа другачије.

 

Was8922957
Was8922957

 

Године 1965 у Лос Анђелесу је био епицентар највеће експлозије насиља на расној основи од времена њујоршког бунта 1863 године, ради чијег гушења је Линколн морао да пошаље ветеране битке код Гетизбурга. После шест дана пљачке, пуцњаве и паљевина у Лос Анђелесу, биланс је био 34 мртвих, 1000 рањених и 4000 ухапшених.

 

Њуарк, Њу Џерси и Детроит су 1967 тако експлодирали да је морала да буде укључена не само Национална гарда, већ и 82 падобранска бригада. Након што је 4 априла 1968 године убијен доктор Кинг, букнуло је сто америчких градова.

 

Војска је штитила Белу кућу. Маринци су поставили митраљезе на степеницама Капитола. Хиљаде војника је патролирало градом. У мом родном граду, у округу Колумбија, 7 и 14 улица су биле девастиране толико да нису могли да их санирају годинама. То је било буре барута које је експлодирало.

 

Али, само безумни мрзитељи полиције аплаудирају злочину који је извршио у Даласу луди антибелачки расиста Мика Џонсон. Што се тиче убистава Филанда Кастајла у држави Минесота и Алтона Стерлинга у Батон Ружу, сви се практично једногласно слажу да би њихови починиоци требало да буду максимално кажњени у складу са законом.

 

Чарлс Ремзи каже да очекује проблеме током партијских конгреса. Али, ако покрет Black Lives Matter реши да приреди скандал у Филаделфији где ће бити одржан конгрес демократа, то ће бити проблем за Хилари Клинтон.

 

У августу 1968 ваш покорни слуга је са 19 спрата хотела „Хилтон“ посматрао како су одабране полицијске снаге градоначелника Ричарда Дејлија ишле улицом Балбо ка Авенији Мичиген, а затим упале у Грант Парк како би предале уличном правосуђу екстремисте који су их називали свињама.

 

Либерали су грмели: „Полицијско насиље!“, „Зверско пребијање!“, „Па, они су деца!“

 

Ричард Никсон је стао на страну полиције, која је ставила под контролу Илиноис, и победио на изборима. Либерали још увек „Закон и ред“ сматра шифрованим називом за расизам, али је већина Американаца била приморана да призна да су ти појмови незаменљиви елементи пристојног и цивилизованог друштва.

 

„Ричард Никсон живи у Белој кући данас због тога што се догодило те ноћи у Чикагу“, жалио се познати гонзо-новинар Хантер С. Томпсон.

 

Овог викенда Рудолф Ђулијани назвао је покрет Black Lives Matter расистичким по својој суштини. Зар није у праву?

 

После смрти Ерика Гарнера, који је умро од гушећег захвата полицајца, Black Lives Matter су одржали уличне акције на којима су узвикивали: „Шта ми желимо? Мртве пандуре! Када то желимо? Желимо сада!“.

 

На другим демонстрацијама против акција полиције, парола је била „Свиње у униформи. Пржи их као сланину!“.

 

То је чиста мржња, и усмерена је против белих полицајаца. То је расизам.

 

Обама би требало да захтева од Black Lives Matter да зауставе мржњу. Али, упркос томе што не показује жељу да очита буквицу белој Америци, он ретко суди са истом строгошћу црној Америци.

 

Данас је бесмислено негирати да су градски црначки квартови међу онима са највећим полицијским надзором. Зашто?

 

„Црнци чине 23% становништва Њујорка, али они су повезани са 75%с лучајева коришћења ватреног оружја. Белци чине 33% становништва града, али су они повезани са мање од 2% таквих случајева. То значи да, практично сваки пут када полицајци у Њујорку иду на лице места због дојаве о пуцњави, они реагују на позив из општине где станују мањине и траже представнике мањина“, пише о граду који добро познаје Хизер Мекдоналд, аутор књиге „Рат са пандурима“

 

Пошто ти проценти тешко да ће се променити, имаћемо више сукоба између црних мушкараца и белих полицајаца. Неки од њих ће се завршавати пуцањем у црне криминалце и осумњичене а такође, у неким случајевима, у невине црнце. Неки од њих ће водити погибији полицајаца.

 

Грешке ће се догађати као и трагедије, попут оне са 12-годишњим Тамиром Рајсом који је махао лажним пиштољем и био устрељен у Кливленду.

 

Али, ако ће се социјална експлозија догађати сваки пут када се догоди такав инцидент попут погибије Трејвона Мартина, који је устрељен док је тукао добровољца цивилне организације „Комшијска стража“, или Мајкла Брауна који је убијен у Фергусону у покушају да одузме оружје полицајцу, Америка ће бити стално поларизована.

 

И нема сумње кога ће за све недаће кривити већина и ко ће профитирати у ближој перспективи.

 

У понедељак је Доналд Трамп себе прогласио „кандидатом закона и реда“ и рекао: „Америчка полиција је оно што раздваја цивилизацију од потпуног хаоса и уништења наше земље у оном облику у ком је познајемо“.

 

А шта је са Клинтоновом? Она је у петак изјавила: „Разговараћу с белцима. Мислим да смо ми они који би требало да почну да слушају“.

 

Ако покрет Black Lives Matter не очисти своје редове, Обами и Клинтоновој ће преостати или да баце ту гомилу са брода или ће их радикали повући на дно. Такво је моје предвиђање.

 

Ката

Тагови: ; ;