Washington Free Beacon је управо објавио да су најновији амерички сателитски снимци показали да је Русија током протекле деценије активно ширила активност своје Спољне обавештајне службе (СВР) и тако побољшала своје могућности за извођење тајних операција на целој територији Европе и САД.

 

1831746

 

Такође наводи да су ти снимци показали да се у Москви појавило неколико нових здања у централи СВР у периоду од 2007 до 2016 године.

 

На снимцима се наводно виде најмање три нове зграде и четири пута повећане површине за паркирање што сведочи, по мишљењу америчких експерата, о ширењу инфраструктуре руске обавештајне службе и о њеној фокусираности на повећавање броја тајних операција по целој планети.

 

„Снимци потврђују да се СВР физички шири у Русији. То није изненађење јер европске и друге земље указују на појачавање активности руске спољне обавештајне службе у оквирима властити граница. Физичко ширење СВР се подударило да порастом руских шпијунских активности у Европи и САД“, каже специјалиста Центра демократије за Русију Борис Зилберман.

 

Зилберман тврди да се руска шпијунажа нарочито активирала у Британији, скандинавским земљама, Немакој и Пољској.

 

„Снимци сведоче о наглом повећању руских обавештајних операција а то значи да инфраструктура за њих мора негде да буде постављена“, закључује он.

 

Ката

Тагови: ; ;