Антифашистичка лига Хрватске поднела је кривичну пријаву против редитеља Јакова Седлара, јер сматра да филмом о усташком логору Јасеновац у Другом светском рату пориче и умањује геноцид почињен против Јевреја, Срба и Рома, али и подстиче на мржњу и насиље према Србима.

 

jasenovac-2-n1

 

«У филму (Јасеновац-истина) пориче и знатно умањује геноцид почињен против Јевреја, Срба и Рома, а мржњу подстиче првенствено према Србима“, наводи се у пријави коју су објавили хрватски медији.

Лига је истакла да је Седлар производњом и приказивањем документарног филма, који је премијерно приказан почетком априла у Загребу, јавно порицао и знатно умањио кривично дело геноцида, злочина против човечности и ратног злочина, првенствено усмереног према групи српске националне мањине и то тако што се служио заменом теза, лажним аргументима, али и фотомонтажама и фалсификатима на начин да се може «подстакнути насиље или мржња против такве групе или њених припадника».

 

У кривичној пријави се истиче да је Седлар манипулисао бројевима страдалих у усташком логору Јасеновац, али и да је избегавао да помене научно утврђене чињенице о геноцидности НДХ.

 

Подноситељи пријаве указују да је Седлар у филму, између осталог, износио тезе о томе да су усташе настале искључиво као антисрпски покрет који је хтео да заштити хрватске националне интересе и да је „српска мањина у Хрватској стварала мит о усташком логору Јасеновцу као тешку патину над Хрватима који су у сопственој земљи постали грађани другог реда» чиме је, истичу, «створио јасан демонизирајући, дискриминаторски, мрзилачки, шиканирајући став према целој једној заједници обзиром на њихову националну и етничку припадност».

 

«Дистрибуцијом филма широм Хрватске, посебно по школама, и иностранству у оквиру хрватских заједница, активно настоји друге подстакнути да усвоје тезе из филма па тиме према српској мањинској групи створе осећаје дубоког анимозитета и мржње», наглашава Лига.

 

Пријава је поднета општинском и жупанијском државном тужилаштву у Загребу.

 

Бета

Тагови: ;