Сиријска војска заробила је два Црногорца, Баране браћу Ферида и Аднана Османовића, под сумњом да су повезани са тероризмом, тј. да су били припаданици тзв. Исламске државе (ИД), пише Дан.

 

Islamska-drzava-borci-ISIL-02

 

Османовиће су пре две ноћи заробиле снаге сиријског председника Башара ел Асада.

 

Према писању Дана, Османовићи су рођени у Бару, а једно време су живели у БиХ, одакле су се крајем деведесетих преселили у Либију, одакле су отишли у Багдад. Тамо су радили у војној фабрици за производњу тенкова.

 

Када су терористи ИД-а започели свој крвави пир у Сирији, Барани су одлучили да се прикључе тој терористичкој организацији.

 

У руке снага Башара ел Асада, доспели су након окршаја ИД-а и Сиријске војске недалеко од града Палмира, пре два дана.

 

Према оперативним сазнањима, и све чешћим објавама да са Балканског подручја све више људи се прикључује терористичкој организацији.

 

Након истрага, оправдано се сумња да је центар за регрутацију исламских екстремиста лоциран у Сарајеву, где постоји и Исламски центар за вехабијску браћу. Власник тог објекта до недавно је био црногорски држављанин С. Р. из Улциња, пише Дан, а потом га је продао вођи вехабија у БиХ.

 

Како би се спречио одлазак наших грађана на страна ратишта, тужилаштво је покренуло бројне истраге како би пронашло људе који врбују црогорске грађане за ИД.

 

ин4с

 

 

Тагови: ;