Предратну сарајевску општину Илиџа, чију су већину становништва до прије 20-ак година чинили Срби, Сарајлије сада зову Кувајт Сити или Дубаи Сити због великог броја Арапа који су је последњих година населили, пише загребачки «Вечерњи лист», издање за БиХ.

 

ilidza

 

У тексту се наводи да су улице пуне држављана арапских земаља, а највише из земаља Залива. На ресторанима, козметичким салонима, продавницама и кафићима могу се видети натписи само на арапском, али не и на енглеском или локалном језику.

 

Саједа Кадер, директор агенције «ЈоПетра», која се бави продајом некретнина и туристичким аранжманима, каже да су «Босанци постали мањина, не осећају се као у својој земљи».

 

-«Са свих страна се чује арапски језик, носи се дуга ношња, клања се на улици, многе жене носе бурке итд — рекла је она.

 

Велики је број новоотворених арапских агенција за некретнине преко којих држављани земаља Арапског залива купују земљу у БиХ. На Илиџи доминирају Кувајћани, а некретнине купују и Саудијци, Катарци, Емираћани…

 

Кадер наглашава да је Илиџа занимљива зато што је близу Врела Босне, земљиште је јефтиније него у Сарајеву, а и све природне лепоте налазе се на Илиџи.

 

— Оно што је можда веома битно, Илиџа је била српска и Срби су земљу и куће продавали веома јефтино Арапима, поготово на Врелу Босне где је чак и резиденција кувајтског амбасадора и његова приватна вила — истиче Кадер.

 

Према њеним речима, све је почело пре седам година када су Арапи почели да долазе као туристи и када се раширила идеја да је БиХ муслиманска земља у срцу Европе, да је јефтина, након чега је сваке године прилив био све већи.

 

Она истиче да су прво почели да долазе Кувајћани, јер њима није потребна виза, а након њих из Арапи из Емирата и Бахреина.

 

— Појединци су на почетку куповали земљишта чија је цена по метру квадратном била само једну марку, па од пет до 10 КМ у центру града, а сада је цена порасла на 120 КМ — појашњава Кадер.

 

Она наглашава да на Илиџи има око 140 компанија које се баве некретнинама, а власници су већином Кувајћани који су дошли прије пет година.

 

Да би странац у БиХ могао да купи некретнину треба да има регистровану компанију која га са адвокатом и свим папирима кошта око 5.000 КМ и на основу тога добија боравак и може куповати некретнине.

 

Кувајћани, Емираћани и остали власници су 60 одсто тих компанија, док су 40 одсто власници држављани БиХ који су студирали у арапским земљама, те Либанци, Сиријци и Палестинци.

 

Осим што је сарајевски хотел «Бристол» обновљен арапским новцем, саграђени су тржни центар ББИ и Сарајево сити центар, а у општини Хаџићи отворено је и туристичко-резиденцијално насеље Сарајево ризорт на локалитету Осеник, које се простире на 160.000 метара квадратних с вјештачим језером на 12.000 метара квадратних око којег је распоређено 160 објеката – два наткривена базена, хотел, спортски терени, супермаркет и други пратећи објекти.

 

Инвестиција је вриједна нешто више од 25 милиона евра, а комплекс ће моћи да пружи смештај за 1.125 гостију.

 

Арапи земљу купују и у Трнову, Лужанима, Отесу, Пазарићу, Хаџићима, а има заинтересованих за земљу у Високом, Травнику, Бихаћу, па чак и Бањалуци.

 

Кадер тврди да међу Арапима који долазе на Илиџу и у БиХ има око 20 одсто радикалних исламиста.

 

— Иако држава води рачуна о томе, сматрам да још неконтролисано улазе такви људи. Оно што највише ужасава јесте то што јавност у БиХ о томе шути и на све то гледа као на позитивно — истиче Кадер.

 

Према њеним речима, осим потенцијалних терориста, неки долазе искориштавати локални народ и жене.

 

— С обзиром на то да радим у агенцији, јавили су ми се многи богати Арапи да им нађем младе цуре за ноћне проводе. Били су спремни да плате 1.000 евра по сату. За невине девојке платили би чак и 5.000 евра по сату. Држава мора реаговати што пре, док није прекасно — упозорава Кадер, пише загребачки «Вечерњи лист», издање за БиХ.

 

Једино је лидер СББ-а Фахрудин Радончић као тадашњи министар безбедности у Савету министара БиХ упозорио да је реч «о насилној промени етничке слике и радикализацији ислама, односно да постоји план богатог Кувајта и осталих заливских земаља о исељењу у Сарајево око 100.000 њихових становника најнижег слоја, међу којима има много терориста и припадника разних милитантних група».

 

 

РТРС

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;