Актуелни амбасадор Норвешке у Приштини Јан Брату именован је за новог шефа Мисије ОЕБС на Косову и Метохији, потврдила је данас та организација.

 

jan bratu
Портпарол ОЕБС на Косову Сенад Шабовић рекао је агенцији Бета је да ће Брату функцију шефа мисије преузети почетком октобра.Председник Косова Хашим Тачи честитао је синоћ на фејсбуку амбасадору Брату избор за шефа мисије ОЕБС на Косову.

 

Дипломатску каријеру, Брату је почео у Норвешком институту за међународне послове крајем седамдесетих година прошлог века, након чега се запослио у МИП Норвешке. Од 1990. до 1993. године обављао је функцију амбасадора Норвешке у Кувајту, а затим вршиоца дужности саветника за економске послове амбасаде Норвешке у Лондону.

У периоду од 1996. до 1999. године радио је као саветник за балканска питања, задужен за развој политика и координацију норвешке политике и активности на Западном Балкану. Током 1999. и 2000. године обављао је дужност помоц́ника генералног директора за Западни Балкан у Одељењу за европске послове, да би од 2000. до 2006. године радио као заменик генералног директора и шеф Одсека за послове Западног Балкана у Европској комисији.

Брату је од 2006. до 2011. године обављао функцију амбасадора Норвешке у Босни и Херцеговини. До сада је био амбасадор те земље на Косову и Албанији.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;