Федерална служба безбедности Русије је известила о откривању и привођењу агента службе безбедности Украјине на територији ЛНР. Он је радио као преводилац за мисију ОЕБС и истовремено деловао по упутствима украјинских специјалних служби на прикупљању обавештајних информација.

 

OSCE-Ukrajina

 

«Федерална служба безбедности Русије је открила и привела држављанина Украјине Артема Шестакова који је радио као преводилац специјалне мисије ОЕБС у Украјини», јавља Интерфакс.

 

На основу извештаја добијеним од Шестакова у лето 2015 године, који је као члан Мисије ОЕБС био у Луганску, он је отпутовао у Кијев где га је ангажовала служба безбедности Украјине под псеудонимом Свагор.

 

Шестаков је свој задатак за СБУ обављао на територији ЛНР, прикупљајући политичке, социјалне, економске и војне информације, кажу у Федералној служби безбедности Русије.

 

Он је, као члан мисије међународне организације, редовно посећивао органе власти ЛНР и био упућен у размештај јединица народне милиције. Те податке је преносио СБУ преко интернета.

 

«Конкретно, пријавио је кретање војне опреме и особља, географске координате места где су стациониране јединице милиције и бројеве телефона команданата», кажу у ФСБ.

 

Шестаков је, по налогу украјинске војне обавештајне службе, преносио податке о кретању војних возила и открио телефонски број Дремова, једног од лидера Козака кога је касније убила украјинска специјална служба. Поред тога, био је задужен да у међународним организацијама запосли друге агенте украјинских служби.

 

«Контраобавештајна лужба Русије је добила сведочење агента Шестакова и сада поседује материјалне доказе који јасно указују на то да су тајне службе Украјине незаконите употребиле мисију ОЕБС на територији ЛНР ради прикупљања војних информација и организовања диверзантско-терористичких аката. Тиме су украјинске специјалне службе директно прекршиле међународно право», кажу у ФСБ.

 

С обзиром да шпијунске активности агента Шестакова нису проузроковале штету руској безбедности у складу са важећим законом, њему је дозвољено да се врати на територију Украјине, али је његова активност на територији РФ завршена.

 

Ката

Тагови: ; ;