Један од оснивача компаније Мајкрософта Бил Гејтс је изјавио да ће његова фондација инвестирати још пет милијарди долара у Африку током наредних пет година. Он је у Јоханесбургу одржао годишње предавање уочи дана посвећеног Нелсону Мандели, када се Јужноафриканци подстичу да посвете 67 минута помагању другима.

 

bil-gejts-saveti

 

«Уколико свет не почне да проналази креативнији начин да учини превенцију и терапију ХИВ приступачијим, тешко стечен успех у борби против ове болести у субсахарској области у протеклих 15 година би могао да се преокрене с обзиром на висок степен наталитета», каже Гејтс.

 

«Африка је у демографском смислу најмлађи континент и процењује се да ће до 2050 у Африци живети 40% укупног броја деце на свету», рекао је он.

 

Гејтс је оценио да је Африка постигла значајан успех у борби против сиде. Данас половина од 6,8 милиона заражених у Јужној Африци прима терапију. Фондација «Бил и Мелинда Гејтс» је већ уложила више од девет милијарди долара у Африку, углавном за здравство.

 

Он ће учествовати на глобалној конференцији о сиди, која почиње у понедељак у Јужној Африци, јавља Бета.

 

Међународни дан Нелсона Манделе, борца против апартхејда и првог демократски изабраног Председника Јужне Африке, обележава се на дан његовог рођења 18 јула. Тим поводом се сваке године организује предавање посвећено социјалним проблемима, на којима су говориле истакнуте личности, међу којима Бил Гејтс, Дезмонд Туту и Кофи Анан.

 

Ката

Тагови: ; ; ;