У Сарајеву је данас парафиран измењени споразум о стабилизацији и придруживању између Европска уније и БиХ, чиме је земља испунила један од важнијих услова за добијање статуса кандидата за чланство у Унији. Споразум, који подразумева бесцарински увоз хране из ЕУ у БиХ, парафирали су Ларс Гунар Вигемарк, специјални представник ЕУ у БиХ, и шеф преговарачког тима БиХ Хамдо Тињак. Вигемарк је поручио да је задовољан напретком који БиХ постиже на путу према ЕУ.

 

rs-paraf

 

 

— Ово је битан корак на вашем путу према ЕУ — истакао је Вигемарк.

 

 

Он је рекао да ће текст Споразума бити представљен земљама чланицама ЕУ.

 

— Ово је добар договор за БиХ и за земље чланице ЕУ. ЕУ ће наставити да ради на ублажавању било каквих негативних последица које би неки од пољопривредника могли да осете након ступања Споразума на снагу — рекао је Вигемарк.

 

 

Парафирање измењеног ССП било је услов да Савет ЕУ разматра апликацију БиХ за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, али и за најављену немачку помоћ пољопривреднцима у БиХ, ради смањења негативних ефеката Споразума.

 

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да је потписивање ССП један од најважнијих тренутака у овом периоду у смислу одблокирања напретка БиХ према ЕУ.

 

— Отклоњена је једна од кључних препрека, што ће нам омогућити да добијемо кандидатски статус. Остаје нам значајан део посла, да помогнемо секторима у пољопривреди који ће трпети у наредним месецима кроз различите пројекте — рекао је Шаровић.

 

 

Позитивне су и прве реакције из ЕУ — Мирослав Лајчак, министар иностраних послова Словачке, земље која председава ЕУ, затражио је данас од Савета за спољне послове ЕУ доношење закључка према којем ће БиХ у септембру бити дато «зелено светло» за процес добијања кандидатског статуса.

 

Влада Српске и члан председништва БиХ из РС Младен Иванић раније су се противили потписивању Споразума о адаптацији ССП. Тврдили су да је неприхватљив, због, како су рекли, милионске штете коју ће измењени ССП донети пољопривредницима због бесцаринског увоза хране из ЕУ у БиХ, чиме се у привилегован положај ставља Хрватска.

 

Међутим, након што је Немачка чврсто обећала помоћ у санирању штета, пут за наставак европског процеса за БиХ је поново отворен.

 

 

 

Новости

 

Тагови: ; ;