Покемон Го – ЦИА камера у сваком дворишту, кући… и војној бази

Рећи ћу вам нешто занимљиво о „Покемон Го“ игри.

 

2784713_600
Амерички војник ухватио покемона у Мосулу (Ирак)

 

 

Препоручујемо: Pokemon Go у Русији може бити ограничен на законодавном нивоу

 

 

Три пута сам већ до сада давао интервјуе на ову тему због чега сам морао да тражим информације из примарних извора на енглеском.

 

Креатор: Niantic Labs. Интерно покретање Гугла. Везе Гугла са Великим Братом – то сами потражите на Гуглу, ја ћу мало дубље објаснити ствари.

 

– Ниантик је основао Џон Хенк (John Hanke) који је такође основао Keyhole, Inc („Кључаоница“) – пројекат за мапирање површине откупљен од стране тог истог Гугла и на чијој су основи креирани Гугл-карте, Гугл- Земља, Гугл-приказ улица.

 

– Keyhole, Inc спонзорише фонд Ин-Кју-Тел (In-Q-Tel). Овај фонд ЦИА-е, званично је основан 1999. године.

 

 

Користећи се горе наведеним апликацијама, решили су важне задатке:
– Надоградња мапирања површине планете, укључујући путеве, базе и тако даље. А раније су карте биле стратешке и поверљиве – грађанске карте су чак намерно прављене са грешкама.

– Аутомобили-роботи Гугл-Стритс су мапирали чак и најмање улице града, путељке, аутомобиле, лица…

 

Остало је решити само још један проблем. Како заћи у наше домове, подруме, касарне и тако даље по списку?

 

Niantic Labs производи сјајну „заразну“ игрицу, модеране технологије више реалности.

 

Када преузмете апликацију, дате јој права (приступ камери, микрофону, жироскопу, Џи-Пи-Есу, У-Ес-Беу итд), а ваш телефон завибрира и јави да су прва три покемона ту! (Прва три су увек ту одједном и у близини).

 

Игра захтева да их усликате са свих страна, а затим награди ваш први успех. А истовремено добије фотографије ваше тренутне локације, укључујући и положај и угао нагиба телефона.

 

Честитамо! Управо сте снимили ваш стан! Да објашњавам даље?

 

Инсталирањем игре ви прихватате услове под којима можете да инсталирате ову игрицу. А ти услови нису прости. Ниантик вас и званично упозорава: „Ми сарађујемо са државним органима и приватним компанијама. Можемо да им откријемо било какве информације о вама или вашем детету….“. Али ко то чита?

 

 

 

Ту је и тачка 6: „Наш програм није у стању да испуни захтев вашег претраживача „Не прати“ – „Do not track“.

 

Осим добровољног и веселог мапирања свега и сваког, отварају се још неке интересантне могућности. На пример, неко пожели да сазна шта се ради у згради, на пример, Државне думе? И десетинама посланика, чистачица, новинара завибрира телефон: „Пикачу је близу!!!“. А срећни грађани изваде своје паметне телефоне, активирају камере, микрофоне, Џи-Пи-Ес, жироскоп … и почну да се окрећу гледајући у екран и пошаљу терабајте видеотока и… Бинго! Свет се поново променио, постао је другачији.

 

 

Добро дошли у нову еру.

 

 

У потрази за Покемонима, људи залазе у минска поља у Босни и Херцеговини

 

 

Извор

посты:

Коментари: