Римокатоличка интернет страница Kath.net је објавила да је цариградски Патријарх Вартоломеј напустио Турску неколико сати пре почетка војног преврата, непланирано одлучивши да иде на ходочашће у Словениј.
При том је искористио један од последњих летова са међународног аеродрома Ататурк, кога су пучисти блокирали убрзо након Патријарховог одласка.

 

ffff

 

Kath.net пише да да је вероватно да је Патријарх био упозорен да ће доћи до побуне армијских јединица против Ердогана. Сада, када је пуч доживео неуспех, публикација прогнозира да би узвратни удар могао дотаћи и цариградску Патријаршију.

 

„Оптужбе против Фетулаха Гулена, који је проглашен одговорним за покушај војног удара, могу нашкодити и Вартоломеју који је са њим одржавао тесне односе“, пише лист.

 

„Брзи повратак Патријарха Вартоломеја у Истанбул није у плану. Сазнаје се да се Вартоломеј упутио у француске Алпе на одмор“, додаје публикација.

 

На ово је одреаговао митрополит Бечки Арсеније, чија Митрополија је у саставу цариградске Патријаршије. У интервјуу аустријском KATHPRESS је рекао да Патријарх Вартоломеј ни у најмањој могућој мери није имао ништа заједничко са пучистима. Нагласио је да васељенски Патријарх подржава демократски изабрану Владу и уставне институције.

 

Арсеније је са Патријархом у Словенији и тврди да је одлазак из Турске само неколико сати пре пуча чиста случајност, а да је одмор у Словенији био планиран још пре два месеца.

 

Ката

Тагови: ; ; ;