Нови британски министар спољних послова Борис Џонсон одбио је данас да се извини због увредљивих изјава које је дао о разним светским лидерима у прошлости, али је добио подршку најближег британског савезника САД на компликованом путу изласка земље из Европске уније.

 

Борис-Џонсон_2-1000x500

 

Џонсон је данас примио државног секретара САД Џона Керија у Лондону и том приликом је рекао да људи слободно могу да «пребирају» по његовим прошлим изјавама али да би «сувише дуго трајало» да се извини свима који су можда били увређени његовим бројним ранијим недипломатским речима.

 

Он је рекао да се сада фокусира на решавању питања као што су текућа хуманитарна криза у Сирији и проблеми у Јемену. Џонсон је рекао да њему то изгледа много важније него било која његова изјава која би могла да се извуче из 30 година новинарства.

 

Борис Џонсон је једном рекао да је очекивана председничка кандидаткиња демократа Хилари Клинтон као «садистичка болничарка у менталној болници», исмевао је порекло председника САД Барака Обаме и написао изузетно вулгарне стихове о турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану. Кери је стао у Џонсонову одбрану и два пута похвалио његов интелект, а такође је истакао потпуну приврженост САД «специјалном односу» две земље.

 

«Настављамо да унапређујемо питања од заједничког интереса и да се суочавамо са заједничким изазовима», рекао је Кери.

 

 

Два званичника ће се касније састати с колегама из Француске, Немачке, Италије и ЕУ да разговарају о Сирији, и одвојено с министрима Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата да разговарају о Јемену. Кери данас завршава европску турнеју посетом Лондону и први је страни званичник у посети Великој Британији од када је Тереза Меј преузела дужност шефице британске владе.

 

Џонсон ће у четвртак боравити у Вашингтону где ће с америчким званичницима разговарати о борби против Исламске државе, саопштила је данас његова прес служба.

 

 

 

Извор

 

Тагови: ;