Турски председник Реџеп Тајип Ердоган сматра да је «за длаку избегао смрт» када су завереници, у покушају државног удара, упали у турско летовалиште Мармарис, где је био на одмору.

 

erdogan 3

 

«Да сам остао још 10, 15 минута, убили би ме или отели», рекао је Ердоган у интервјуу за америчку телевизијску мрежу Си-Ен-Ен.

 

Ердоган је за Си-Ен-Ен, такође, рекао да турски народ жели смртну казну за оне који су учествовали у неуспелом војном пучу, у којем је убијено више од 200 људи.

 

Турски председник је истакао да је на парламенту да одлучи да ли да се поново уведе смртна казна и да ће он, уколико се то деси, такву меру преточити у закон.

 

Турска је 2004. године укинула смртну казну у оквиру напора ка чланству у ЕУ, али су позиви за поновно увођење те казне појачани послије неуспешног војног пуча у петак, у којем је убијено више од 200 људи.

 

«За то је потребна одлука парламента…Као председник, одобрићу сваку одлуку парламента», рекао је Ердоган у интервјуу за Си-Ен-Ен.

 

Ердоган је нагласио да је «народ на улицама изно такав захтев».

 

«Народ сматра да би ти терористи требало да буду убијени…Зашто би их држали и хранили у затворима, то је оно што народ каже», поручио је Ердоган.

 

РТРС

Тагови: ;