На планини Озрен, на надморској висини од 850 метара, удаљен 8,5 км од центра Сокобање, вековима стоји манастир Јерменчић подигнут 1392 године. Манастир је посвећен арханђелима Гаврилу и Михаилу.

 

4

 

Предање каже да су војници из Јерменије, као вазална војска, послати у Бој на Косово у саставу турских јединица. Када су на барјацима српске војске угледали православни крст, одбили су да се боре. Напустили су битку и прешли на српску страну. Та јединица се после боја на Косову настанила на планини Озрен и крај Сокобање подигла себи манастир.

 

Јермени су у већем броју у Србију стигли касније бежећи од турског погрома. Данас њихови потомци живе у Врњачкој Бањи, Београду и Ваљеву.

 

По једном попису из 1709 године, београдски Јермени су били богата и добростојећа заједница. Они су богато даривали манастир Јерменчић. Причало се да је у њему живело преко четири стотине монаха пре него што су Османлије 1796 године удариле на Јерменчић, опљачкале га и спалиле. Монаси су тада побегли на Фрушку гору.

 

2

 

Када је Карађорђе дошао у Ресник 8 августа 1804 године на Трнову Петку, чувши причу о манастиру, наређује да се манастир обнови. Али, будући да је грађен од блата и камена, брзо је опет пропао.

 

Касније, након изградње градске цркве Светог Преображења 1892 године у Сокобањи, Митрополит Михаило је остатак материјала дао за обнову овог манастира, тачно 500 од оснивања.

 

Задњи пут је реконструисан сто година касније, 1992 године. Од 70их нико не борави у њему, али постоје планови да, након обнове, поново заживи.

 

 

Од манастирских реликвија из средњег века сачуван је само бронзани ромбоидни печат који на једној страни има лик арханђела Гаврила а на другој мотив са источњачком шаром.

 

3

 

Последњих година црква се отвара само на дан славе 26 јула и на сабору се тада окупља велики број верника.

 

Око манастира Јерменчић се налази чак осам извора. Два извора је каптирао сам хајдук Вељко Петровић када је 1808 године ослободио Сокобању од Турака. Око извора су ливаде засађене дивљим шафраном чије је семе донето са јерменских планина.

 

Изворска вода је толико хладна да је немогуће држати руку у њој дуже од неколико секунди. Јерменчић и околно излетиште, где се налази и болница за плућне болести, права је оаза чистог планинског ваздуха.

 

Ката

Тагови: ; ;