Игра Pokemon go са функцијом проширене реалности још увек није званично покренута у Русији. Међутим руски посланици већ размишљају о могућим рестриктивним мерама у вези са њеним коришћењем. Како је саопштио заменик председника комитета Савета федерације за питање одбране Франц Клинцевич ово питање ће се разматрати и у горњем и у доњем дому парламента.

 

pokemon-go-kak-igrat-kak-i-gde-lovit-pokemonov_2

 

Како је рекао сенатор још увек не постоји прецизна информација о томе на који начин игрица утиче на психу људи, а првенствено деце и адолесцената. Према његовом мишљењу друштво још увек нема исправне смернице које би помогле корисницима да се заштите од утицаја који би могао бити штетан.

Читајте такође: ПОКЕМОН ГО — ЦИА КАМЕРА У СВАКОМ ДВОРИШТУ, КУЋИ… И ВОЈНОЈ БАЗИ

 

«Осећање је да је ђаво дошао кроз овај механизам и да покушава да нас уништи изнутра духовно. Али ја разумем да је данас ту сферу крајње тешко контролисати. Ствара се утисак да је све то наметнуто споља од људи који тачно знају шта ће се десити за годину или две а последице ће бити неповратне»- прокоментарисао је Клинцевич појаву ове игрице.

 

 

Он сматра да би разраду мера ограничења у вези са функцијама проширене реалности требало препустити професионалцима а да се питање мора поставити на нивоу дискусије. Сенатор предлаже као мере да се из простора игрице искључе верски објекти, затвори, болнице и друге социјалне установе као и споменици.

 

Да је саму игру, као и информације којима апликација тражи приступ неопходно детаљно изучити слаже се и потпредседник комитета Думе за информациону политику, информационе технологије и телекомуникацију Вадим Денгин. Међутим, сматра он Pokemon Go не вреди забрањивати.

 

«Ако је човека «заробила» ова игрица онда немамо право да му то ускраћујемо. Али смо дужни да уклонимо завесу за човека уколико он не зна шта се у ствари дешава. То је задатак државе и професионалних представника тржишта «- рекао је Денгин.

 

 

Корисници који су већ савладали ову игрицу и пре њеног званичног појављивања у Русије противе се забрани апликације међутим сматра се да ће неке од рестриктивних мера бити изречене.

 

«Немогуће је просто забранити људима да се крећу овде или тамо.Али могуће је обратити се компанији која је развила игру са захтевом да се не постављају тачке у областима неких важних објеката, као нпр. у војним јединицама. Мислим да ће у блиској будућности бити много сличних захтева и из других земаља од владиних агенција и да ће менаџмент компаније морати да испуни неке од њих»- рекао је руководилац групе «Pokemon Go- рускојезична заједница покемона» на друштвеној групи Вконтакте Павел Нестеров.

 

 

У другим земљама у којима још увек нема званичне верзије ове игрице људи су долазили у апсурдне и непријатне ситуације. Тражећи покемоне људи су постајали жртве пљачке имали су несреће. Једна девојчица је тако открила у реци тело непознатог мушкарца.

 

 

 

 

Тагови: