Светска антидопинг агенција (WADA) је препоручила да се руским званичницима забрани приступ међународним такмичењима и Олимпијским играма у Рио де Жанеиру нкон што је бивши шеф московске антидопинг-лабораторије Григориј Родченков рекао за New York Times да је најмање петнаест руских спортиста, који су освојили медаље у Сочију, били укључени у допинг-програм Русије срачунат на доминацију на домаћој Олимпијади.

 

putin-3

 

Одмах потом је WADA отворила истрагу на челу са Ричардом Маклареном. Резултати истраге су објављени у Торонту, а Макларен тврди да је Московска лабораторија заштитила руске атлетичаре који су узимали допинг и да је манипулацију са допинг-пробама и њиховим резултатима надзирало Министарство спорта РФ. Манипулација је наводно обављана тако што су Министарство спорта, Федерална служба безбедности и антидопинг лабораторија у Сочију замењивали узорке узете за допинг-тестове.

 

„Последњи догађаји, са тешком атмосфером око међународног спорта и Олимпијског покрета, наводи на аналогије са почетком 80их година прошлог века. Тада су многе земље Запада, позивајући се на улазак совјетских трупа у Авганистан, бојкотовале московску Олимпијаду. А четири године касније је СССР, да би се осветио, бојкотовао Игре у Лос Анђелесу. Изговор је био недовољан ниво безбедности за совјетске спортисте. Резултат је био да су многи совјетски и амерички спортисти остали без прилике да своје име упишу у историју светског спорта“, коментарисао је целу аферу Владимир Путин.

 

Руски лидер је оценио да се Олимпијски покрет у оно време суочио са озбиљном кризом и расколом.

 

„Форме мешања су се измениле, али је суштина остала иста, јер се спорт користи као инструмент геополитичког притиска и за стварање негативне слике о неким земљама и народима. Олимпијски покрет има колосалну уједињујућу улогу за човечанство, али се опет може наћи на ивици раскола“, рекао је Путин.

 

Ката

Тагови: ; ;