Турски медији јављају да је део ратног ваздухопловства, који је лојалан Председнику Реџепу Тајипу Ердогану, извео налет на авио-базу са које су узлетали хеликоптери побуњеника и уништио неколико тих летелица на земљи, а специјалне полицијске снаге су започеле операцију чија је мета команда Ратне морнарице у граду Гелџуку у провинцији Коџали.

 

yine-binali-yildirim-1463545993

 

Све се ово догађа у време када нарастају сумње да је покушај војног пуча заправо Ердоганова измишљотина.

 

„Ми смо у трагичној ноћи први рекли да се морају заштитити легитимне институције власти у Турској. Зато данас упозоравамо да у тој земљи мора бити осигурана владавина закона. Сви кораци мимо тога биће неопростиви“, рекла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

 

Државни секретар САД Џон Кери је изразио забринутост Вашингтона због хапшења хиљада људи у Турској и упозорио Ердоганов режим да мора поштовати демократске принципе. Он је поручио званичној Анкари да, тиме што је наредио хапшење 6000 људи и истеривање 9000 њих са посла, доводи у питање и своје чланство у НАТО, преноси Washington Post.

 

Премијер Бинали Јилдирим је одмах одговорио и поручио Вашингтону да његова земља може преиспитати пријатељске односе са САД уколико јој не буде изручен исламски проповедник Фетулах Гулен кога сматрају организатором покушаја државног преврата.

 

„САД су наш пријатељ и стратешки партнер. Са њима имамо тесне односе. Али, ја им поручујем да се овде ради о глобалној претњи, о покушају свргавања законите власти и да се не ради ни о каквој религији или верским вредностима. Ако Вашингтон, као и до сада буде тражио доказе, на дневном реду се може наћи преиспитивање пријатељства са САД“, рекао је Јилдирим.

 

Ката

Тагови: ; ;