Вашингтон би требало да унапреди сарадњу са Русијом око Сирије, с обзиром да сам нема решење за кризу, пише The National Interest.

 

Медији су већ објавили да би САД могле понудити Русији да се створи нови центар за координацију ваздушне кампање против терористичке групе «Џебхат ен-Нусра» на Блиском истоку, под условом да Москва позове сиријског Председника Башара Асада да смањи број ваздушних удара по опозицији, пише лист.

 

putin-i-obama

 

Одлука о потреби да се ојача сарадња између Русије и САД ће вероватно бити очајнички покушај Обамине администрације да спаси макар део онога што је некада била политика САД на Блиском Истоку, констатује аутор. У исто време, неће бити лако промовисати тај предлог, јер сваку размену података са Русијом не подржавају многи амерички званичници у Пентагону и Стејт департменту.

 

Међутим, Вашингтон нема превише аргумената којима би могао да спречи САД да барем покушају да сарађују са Русијом. У крајњем случају, без обзира на то да ли Белој кући одговарају руске методе решавања кризе, мора да призна да Москва има више полуга притиска на Асада од Американаца, пише аутор.

 

Наравно, као што се догодило са многим другим плановима о сарадњи са Русијом, и ова понуда може да се не оствари. Међутим, ако Обама одлучи да се упусти у ширу дискусију о сиријском проблему о коме Русија прича више од годину дана, нема шта да изгуби, с обзиром да политика игнорисања Москве до сада свакако није дала никакав напредак, закључује се у чланку.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;