Пише Ариф Асалиоглу
fakti.rs

 

Многи стручњаци се питају да ли је трочасовна дејства мале групе у ноћи између 15 и 16 јула, која подсећају на пуч, инсценирала Ердоганова Влада уочи Војног савета који је заказан за август и увек доноси важне промене у армији.

 

Оно што се догодило није личило на претходне државне преврате у Турској. Током претходних, прво су се неутралисани државни лидери, затим је заузет Парламент, Влада, државна телевизија и постепено се цео систем везивао за армију.

 

35732e47db18c38c527a328789dfa918

 

Овога пута су Премијер и други државни званичници, након потеза који су углавном служили за скретање пажње и подизање прашине, чак били у прилици да сложно наступе са објашњењем онога што се догађа. То баш и не личи на пуч. Чак је и државна телевизија TRT у директном преносу пренела вест о покушају преврата.

 

Чули су се позиви народу да изађе на улице и да осуди ту акцију. Необично је и што су имами ноћу позивали народ да изађе на улице и осуди те догађаје, као да се ради о вечерњој молитви.

 

У акцији под називом „пуч”, од технике су учествовала свега два хеликоптера, седам тенкова и два војна авиона, плус 350 војника. Да ли се државни преврат изводи са таквим средствима и снагама? Осим тога, људи који су хтели да изведу преврат су из неког разлога обзнанили да изводе пуч затварањем мостова у Истанбулу.

 

Исто као када су, после великог корупционашког скандала у децембру 2013 године уследиле оптужбе на рачун покрета Хизмет, и овог пута се могло чути да је то био пуч који су покушали да изведу војници-чланови тог покрета. Оптужбе на рачун Хизмета, чије су све структуре већ стављене под контролу и имовина опљачкана, иако нису кршили ни право ни закон нити били умешани ни у један крвави оружани конфликт, нису ништа друго до производ мржње и гнева.

 

Ако се анализира краткотрајни преврат, може се закључити да је то била игра, интрига унутар армије са више циљева, међу којима је најважнији рад на добијању подршке народа по питању новог Устава и Сирије. Прва Ердоганова изјава следећег јутра упућује управо на то.

 

„Када се све узме у обзир, у овом тренутку то је излаз, то је Алахова милост. Ово нам је повод и прилика за чишћење оружаних снага. Почетком августа ће бити одржан Војни савет. Значајна је чињеница да се неко одлучио на овакав корак уочи Војног савета. Неко је погрешно проценио шта ће после тога уследити и зато се одлучио на такав корак”, рекао је Ердоган.

 

Тако је стварни циљ игре зване преврат заправо чистка у армији, државном апарату и унутар јавности.

 

Високи савет судија и тужилаца Турске сменио је 2745 судија. Управа Високог савета судија и тужилаца Турске донела је одлуку о избацивању пет својих чланова. Тужилаштво Турске затражило је хапшење 140 чланова Уставног и 48 чланова Врховног суда. Смењени су градоначелници и командири гарнизона, а многи генерали и адмирали су или ухапшени или је за њима расписана потерница. Ухапшен је командант Трећег армијског корпуса Турске генерал-потпуковник Ердал Озтурк, 308 других официра и војника, укључујући два мајора и три капетана.

 

Ката

Тагови: ; ; ;