Директорка Етнографског музеја у Београду је организовала церемонију венчања свог сина међу експонатима музеја.

 

svadba-u-etnografskom-muzeju-3

 

Слике са венчања су освануле на друштвеним мрежама и изазвале буру незадовољства у јавности. Поставља се питање да ли ће неко бити санкционисан због овог случаја. Министар културе Иван Тасовац је затражио од директоке да се изјасни о свему што се догодило.

 

«Ни један руководилац ни једног музеја у Србији нема право да у њему организује приватне забаве и да на тај начин урушава углед своје институције и целог система. Министарство културе и информисања је дужно да испита све наводе везане за овај необичан случај како би се, пре свега, утврдиле чињенице и оценила истинитост тврдњи изречених у медијима. Уколико се медијски наводи испоставе као тачни, нема сумње да ће директорка Етнографском музеја за то сносити последице «, наводи се у саопштењу Министарства културе.

 

Јавно културно добро је постало декор приватног венчања. Поставља се питање како је директорка једне овакве установе себи дозволила да на истом месту, уз изложбу о народној култури Срба у XIX и XX веку, организује свадбу свог сина. И, наравно, велико је питање да ли је неки од музејских експоната током журке оштећен.

 

«Имамо изгубљену меру у ономе што се зову право, дужност и одговорност. Овде су се помешали лончићи, помешало се јавно и приватно, а директорка је своју приватност на неки начин искористила у пољу јавности», каже социолог културе Ратко Божовић.

 

Ката

 

Тагови: ;