Некадашњи шеф кабинета Колина Пауела Лоренс Вилекерсон је изјавио да је директор CIA Џон Бренан несумњиво имао улогу у покушају државног преврата у Турској. Он је уверен да су Бренан знао шта ће се догађати у Турској и да засигурно није био једини упућен у дешавања.

 

160304161912-central-intelligence-agency-seal-floor-780x439

 

„Апсолутно је јасно да су САД са свим тим имале неке везе. Или смо по затвореним каналима саветовали Турцима да се уздрже, што се догађа с времена на време, или смо том пучу јако допринели. Или је било нешто између то двоје“.

 

Вилкерсон је навео да САД одавно користе државне преврате у свом интересу и да је то за Американце стандардни политички и војни механизам са обарање проблематичних влада земаља чији интереси су непријатељски према САД. Уз то је изнео податак да је Бил Кејси, директор CIA у време владавине Роналда Регана, органзовао 58 тајних операција.

 

„Помислите само да ће ваша деца и унуци кроз 25 година читати о ономе што се на том плану сада догађа, као што ми сада читамо о свргавању иранског премијера Мохамеда Мосадика до којег је дошло 1953 године. Не чини ли вам се да је нешто слично могло да се догоди или се догађа у Каракасу, Киневу, Анкари, Дамаску и Багдаду“, закључио је Вилкерсон.

 

Ката

Тагови: ; ; ;