До 2018. Русија би могла производити око 11,65 милиона барела и тако оборити совјетски рекорд од пре 30 година.

 

nafta

 

Тада се наиме, дневно производило 11,42 милиона барела нафте (1987. године), објавила је агенција Блоомберг.

 

Према прогнозама аналитичара Голдман Сакс Групе , «производња нафте ће расти у наредне три године и повећаће се за додатних 590 хиљада барела, што ће укупно износити 11,65 милиона барела нафте дневно».

 

«Ми и даље позитивно оцјењујемо сектор производње нафте у Русији», каже руководилац аналитичке групе Голдман Сакса Гејдар Мамедов, додајући да «руске нафтне корпорације, у тренутним условима, спадају у мали број корпорација које могу са сигурношћу реализовати зацртане циљеве и без проблема исплаћивати дивиденде».

 

Аналитичари Голдман Сакса су нагласили и да «ОРЕК није успио да усвоји план о ограничавању понуде нафте на тржишту, па је, сходно томе, Русија, као највећи свјетски извозник, у априлу ове године најавила повећање свог извоза. То значи, да ће Росњефт повећати производњу, посебно када се узме у обзир развој нових налазишта у Сибиру».

 

Како сматрају у компанији Голдман Сакс, у 2016. години ће производња нафте у Русији износити 11,21 милиона барела дневно. Максимални руски показатељ је био 11,06 милиона барела. А у 2017. производња нафте у РФ може достићи 11,47 милиона барела дневно.

 

Међутим, како пише Блоомберг, у Међународној агенцији за енергетику сматрају да ће 2018. године ниво производње нафте у Русији, напротив, пасти на 10,94 милиона барела дневно.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;