У блиској будућности Европу чекају нови потреси везани за мигранте, а ЕУ ту не треба да очекује помоћ од Турске, изјавио је милијардер Џорџ Сорош у интервјуу за италијански лист „Коријере дела Сера“.

 

CUMHURBASKANI TAYYIP ERDOGAN, RUSYA LIDERI VLADIMIR PUTIN ILE 20 DAKIKA SUREN BIR TELEFON GORUSMESI YAPTI. GORUSMEDE, TEROR SALDIRILARININ AKABINDE DUZENLENEN OPERASYONLAR VE BOLGESEL KONULAR ELE ALINDI. PUTIN, SURUC'TAKI SALDIRIDA OLEN SIVILLER, SEHIT OLAN ASKER VE POLISLER ICIN TAZIYE DILEKLERINI ILETTI.

Према Сорошевом мишљењу, ускоро ће се број миграната повећати, док ће се однос Европљана према њима погоршати. При том, мигрантска криза због које се ЕУ нашла у „смртној опасности“ је проблем који треба решити што пре, преноси Спутњик.

 

Сорош је рекао и да је покушај државног пуча у Турској несумњиво повећао ниво нестабилности и да може утицати на споразум Анкаре и ЕУ о мигрантима. Он сматра да Европа не би требало да политику према мигрантима базира на овом споразум, тим пре што Ппредседник Турске покушава да се помири са Русијом.

 

„Једно је јасно. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган покушава да се на неки начин помири са Русијом и Владимиром Путином. Не знам који су његови мотиви. Можда жели равнотежу у односима са Русијом и Европом“, изјавио је милијардер, додајући да је један од главних услова за спас ЕУ од „смртне опасности“ помоћ Украјини.

 

„ЕУ треба да се брани од спољних непријатеља и призна да је Украјина један важан ресурс којим располаже за осигурање сопствене безбедности. Штитећи себе, Украјина штити и Европу“, сматра Сорош.

 

Ката

Тагови: ; ; ;