Док турске власти разматрају могућност поновног увођења смртне казне како би се казнили одговорни за неуспели покушај војног пуча, градоначелник Истанбула Кадир Топбаш је одредио простор за «гробље за издајице», где ће грађани моћи да «проклињу пучисте».

Kadir-Topbas

После покушаја пуча 15. јула, у којем је погинуло 246 људи, укључујући велики број полицајаца и цивила, гробља широм Турске одбијају да сахране оне који су ковали заверу против владе у Анкари, преноси РТ.

 

У покушају да реши тај проблем, градоначелник општине Истанбул Кадир Топбас је наложио да се одреди локација на којој ће се сахрањивати, како је рекао, издајице, и где ће «пролазници проклињати оне који су ту сахрањени».

 

«Наложио сам да се резервише локација и да се то зове ‘гробље за издајице», рекао је Топбаш у обраћању групи владиних присталица на истанбулског трга Таксим.

 

«Свако ко пролази поред тог места ће их проклињати и они неће моћи мирно да почивају у својим гробовима», рекао је градоначелник.

 

Додао да чак и гробље безимених у Истанбулу, граду са 15 милиона становника, није погодно место за сахрањивање пучиста, који би ту били сахрањени уз неке вернике.

 

«Сматрам да их ништа неће спасити од пакла. Морамо да им свет учинимо неподношљивим», рекао је Топбаш обраћајући се демонстрантима на Таксиму.

 

 

РТС

 

Тагови: