Тужилаштво у Хагу је у најави жалбе на првостепену пресуду Радовану Караџићу (71) затражило да Апелационо веће бившем председнику Републике Српске изрекне казну доживотног затвора.

караџич

Првостепеном пресудом, изреченом 24. марта, Хашки трибунал је Караџића осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце.

 

По пресуди, та кривична дела почињена су у оквиру четири удружена злочиначка подухвата у којим је Караџић био протагониста.

 

Сајт justice-report.com у власништву БИРН БиХ, наводи да је главни тужилац Серж Брамерц у најави жалбе оценио да је Првостепено веће «погрешило у примени закона и утврђивању чињеница» када је изрекло казну блажу од доживотне, имајући у виду налазе о Караџићевој кривичној одговорности».

 

Осим тога, судије су, по мишљењу Брамерца, пропустиле да такву одлуку образложе, тим пре што су «непрописно одмериле отежавајуће и олакшавајуће околности».

 

Наводи се и да ће предмет жалбе тужиоца бити и одлука Првостепеног већа да Караџића ослободи кривице по првој тачки оптужнице, која га терети за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам општина у БиХ.

 

Брамерц је оценио да је Расправно веће починило грешку када је утврдило да «Караџић и остали учесници у удруженом злочиначком подухвату нису имали геноцидну намеру» према несрпским становницима тих општина.

 

Главни тужилац тражи да Апелационо веће исправи ове грешке, прогласи Караџића кривим за геноцид у седам општина и, сходно томе, повећа му казну.

 

Жалба Тужилаштва, по данашњој најави, имаће и четврту основу, која се односи на правно тумачење почињених злочина – истребљења, убиства и прогона — у оквиру свеобухватног удруженог злочиначког подухвата.

Хашки осуђеник Радован Караџић поднео је данас Трибуналу жалбу на пресуду, којом је у марту осуђен на 40 година затвора и оптужио судије да су га «изложили политичком суђењу», саопштио је његов адвокат.

 

 

 

Караџић је «био изложен политичком суђењу који је направљен да би се потврдила демонизација њега и српског народа у Босни», навео је у саопштењу адвокат Питер Робинсон.

 

Агенције су пренеле да је Караџић навео 50 основа за жалбу које су, како тврди, довеле до погрешне пресуде.

 

У жалби се наводи да је тако «прекршена претпоставка невиности, створени су услови у ком је фер суђење било немогуће».

 

Робинсон је навео да Караџић није имао фер суђење и да су судије «претпоставили његову кривицу и онда конструисали пресуду kako би оправдали своју претпоставку».

 

«Караџић, који је осам година провео у затвору УН и прошао кроз петогодишњи процес суђења, убеђен је да је међународна правда неуспешан пројекат», рекао је Робинсон.

 

 

РТС

Тагови: ;