Шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров изjавио jе данас да украjински председник Петро Порошенко покушава да се меша у унутарцрквене послове како би угрозио позициjу Руске православне цркве што jе, како jе оценио, неприхватљиво.

 

orig-1463396622091-1464386923

 

Oн jе додао да су прави разлози, коjи се криjу иза неслагања око Свеправославног сабора, покушаjи да се споља изврши подела православног света, пренео jе Танјуг.

 

«Mного jе оних изван света православних хришћана, коjи желе да га поделе користећи, пре свега, украjинску кризу и антируску реторику како би угрозили положаj Руске православне цркве», рекао jе Лавров.

 

Oн jе додао да Порошенко захтева да се развиjе «jединствена православна црква у Украjини», односно, како тврди, да се протера Руска православна црква.

 

«Ниjедна земља, коjа себе поштуjе, а у коjоj живи православан народ, неће то дозволити», сматра Лавров.

 

Руски министар спољних послова нагласио jе да данас не постоjе само у исламу тачке спорења и истакао да су у хришћанству присутна неслагања и то не само између католика и православаца.

 

Ни у православљу не иде све глатко, поручио jе Лавров.

 

«Неколико цркава, укључуjући Руску православну цркву, ниjе учествовало на последњем Свеправославном сабору jер нису договорени коначни документи. Прави разлог jе, ипак, што постоjе многи изван православног света коjи желе да га поделе користцехи, пре свега, украjинску кризу и антируску реторику да угрозе позициjу Руске православне цркве», поручио jе Лавров.

Тагови: ; ;