Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је «неспособна» политика Запада на Блиском истоку и северу Африке довела до последица у региону, јавила је руска агенција Тас.

 

Лавров

 

Сергеј Лавров је рекао да је «оно што се дешава на Блиском истоку и на северу Африке директан резултат веома неспособног и непрофесионалног односа према ситуацији».

 

«У жељи да задрже доминацију, наши западни партнери се понашају као слон у продавници порцелана», навео је руски шеф дипломатије, наводећи да је рушење режима у Ираку представљено лажном изговором.

 

 

Лавров је нагласио да је западним земљама приоритет рушење сиријског председника Башара ел Асада, а потом борба против тероризма.

 

«У реду, организоваћемо хитне изборе у Сирији и Асад ће изборима бити укљоњен, али ко гарантује да се у Сирији неће поновити либијски сценарио?», упитао је Лавров.

 

 

Руски шеф дипломатије је казао да је Блиски исток место где три светске религије, ислам, хришћанство и јудизам, коегзистирају већ хиљадама година, али да тренутна дешавања у Сирији прете да униште етно-конфесијалну равнотежу која је очувана упркос смртоносних ратова, пренела је руска агенција.

 

Упозорио је на значајно опадање броја хришћана у Сирији и Ираку, што је, како је навео, тренд који мора да се прекине.

 

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;