Док jе остатак света тотално луд за хватањем Покемона па чак и губе своjе животе због те маниjе, деца у Сириjи не могу ни да размишљаjу о тим анимираним бићима, jер се боре за голи живот. Стога су стариjи Сириjци одлучили искористити лудило коjе влада и уз помоћ Покемона привући пажњу на стање деце коjа су заробљена у земљи у коjоj бесни рат, преноси Танјуг.

 

Screenshot_87-2-620x400

 

Покемон ГO користи сателитско лоцирање на паметним телефонима и могућности коjе пружаjу графика и камере како би цртане ликове поставили у окружење стварног света. Већ се зна да играчи мораjу да заробе Покемоне и обучити их за битку. Kако би скренула пажњу света на своjу тешку ситуациjу, деца из села Kафр Набл и Kафр Зета у северозападноj Сириjи држе плакате с нацртаним Покемонима, на коjима стоjи натпис на арапском: «Jа живим у селу Kафр Набл у близини Aлепа, дођи и ухвати ме» и «Jа сам у Kафр Зети, спаси ме».

 

 

Фотографиjе ових малишана обjавила jе медиjска канцелариjа Револуционарних снага Сириjе, иначе, медиj усмерен према ширењу порука Сириjаца коjи су против Aсадовог режима, пише Индепендент.

 

«Усред лудила због Покемона, одлучили смо да обjавило ове фотографиjе како бисмо свету показали патњу Сириjаца коjи се бомбардуjу, изjавио jе портпарол РфС-а.

 

Потресне фотографиjе досад су подељене 21.000 пута, а неки су их описали као «Покемон ГO какав досад нисте видели».

 

Графички дизаjнер Саиф Tахан креирао jе другу сериjу фотографиjа на тему Покемона, а назвао jу jе Сириjа ГO. На њима се види испружена рука коjа држи паметни телефон испред разорених сириjских градова, а уместо Покемона, играч тражи прибор за прву помоћ, поjас за спашавање на Mедитерану, неку од ретких несрушених кућа или књиге у разрушеноj школи. Слике одражаваjу размере уништења земље и патње људи коjи не могу да обезбеде оно основно за живот.

 

 

Сириjски грађански рат избио jе пре пет година, а досад jе убиjено више од 270.000 људи, док су милони њих расељени. Према подацима организациjе Саве тхе Ћилдрен наjмање jе 250.000 малишана заробљено у градовима под опсадом.

 

Читајте такође: ПОКЕМОН ГО — ЦИА КАМЕРА У СВАКОМ ДВОРИШТУ, КУЋИ… И ВОЈНОЈ БАЗИ

 

 

Тагови: ; ;