Два ампутирца Срђан Јеремић ратни војни инвалид који је на сарајевском ратишту остао без шаке и Дејан Звиздало цивилни ратни инвалид који је на истом подручју као дечак од осам година остао без обе потколенице, чланови Удружења грађана «Ампутирцу Источно Сарајево» већ су учествовали у више значајних подухвата бициклима, пут до Манастира Острог, Свете Горе и Бугарске.

 

10390371_10202344700962306_3880266102167316191_n

 

Сада су се одлучили на један врло храбар подухват.

 

Они својом истрајношћу доказују да инвалидност није препрека да се дође до одређеног циља.

 

Уз благослов Српске православне цркве

 

На позив Сверуског државног удружења инвалида бициклима ће уз благослов Српске православне цркве од Источног Сарајева преко Белорусије стићи до Москве.

 

До главног града Руске Федерације путоваће 2860 километара, на пут крећу 30.јула на празник Огњене Марије и проћи ће кроз Србију, Мађарску, Словачку, Пољску, Белорусију и Русију. Према њиховим проценама путовање ће трајати око 23 дана.

 

1000395_10200451818401425_1266293788_n
На путу коначиће већином у Манастирима Српске и Руске православне цркве.

 

Реализација овог плана не би била могућа без подршке њихових породица, али и спонзора. Током путовања до Москве, пратиће их пријатељ са комбијем у којем ће повести све потребно за камповање и сервис бицикла.

 

Срђан Јеремић, као ратни војнини инвалид одржава контакте са извесним бројем руских добровољаца који су помогли у заштити србског становништва на подручију Сарајевско романиске регије.

 

Циљ подухвата

 

Поред тога по његовим речима циљ овог подухвата је и продубљење сарадње и да се виде могућности како би се на основу руских и искустава држава кроз које буду пролазили могли радно ангажовати ампутирци из Источног Сарајева и Републике Српске.

 

Зато ће на овом путовању ступити у контакт са Удружењима инвалида у земљама кроз које буду пролазили.

 

Подухват су подржали

 

Овај пројекат су подржали Председник Републике Српске, град Источно Сарајево ,Општина Источно Ново Сарајево ,Општине Источна Илиџа ,Општина Трново и многи привредници.

 

У Русији их званично прима град Москва, а Одељење које води бригу о тамошњим инвалидима организовало им је и смештај.

 

Предраг Зликовац

Тагови: ;